Stadig flere tar med seg jobben på kafé
Tilgang på gratis, trådløst nettverk kombinert med smarttelefoner, nettbrett og små, bærbare datamaskiner gjør at flere kan ta med seg jobben ut av et fysisk kontor.
Disse menneskene forandrer ikke bare egne arbeidsvaner; de forandrer også kafeene til noe annet enn de tradisjonelt har vært. Kafeene og rollen deres omdefineres, både fysisk og i hodene våre, skriver forskningsnettstedet Gemini.
– Det endrer opplevelsen av kafeene, sier stipendiat Ida Marie Henriksen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap til nettstedet.
Hun er førsteforfatter bak en studie som tar for seg dem som gjør kafeene om til kontorlandskaper. Sammen med professor Aksel Tjora har hun observert folk på kafeer i Norge, England, USA og Australia i flere år.
Kafeene tilrettelegger
Noen kafeer har tatt høyde for at flere velger å flytte kontoret inn på kafeene deres.
Rent fysisk får du kafeer der noen stoler vender utover mot vinduene istedenfor inn mot et bord, klar til en samtale. Disse stolene er gjerne brukt av folk som tar med seg jobben.
Samtidig blir det viktig med tilgang til en stikkontakt. Det må kafeene som ønsker slike gjester derfor tilby.
Det endrer opplevelsen av kafeene
De jobbende gjestene velger kanskje ikke de kafeene som er best tilrettelagt for barnevogner heller, i hvert fall ikke i den mest travle lunsjtida.
– Den jevne bakgrunnslyden forstyrrer dem ikke, sier Tjora, som selv jobber mye på kafé, spesielt på reise, og fremhever det sosiale aspektet.
Skjerper konsentrasjonen
Forskerne mener at de som tar med hele eller deler av jobben på kafé blir gjerne mer kreative av å møte andre folk, og mener de jobber bedre når det foregår noe rundt dem hele tida.
De skjerper konsentrasjonen ved at andre kan følge med på hva de gjør og dessuten at den jevne summinga mellom bordene skaper en atmosfære hvor de kan jobbe alene, men føle seg som en del av et slags arbeidsfellesskap, forteller forskerne.
Andre trenger bare et avbrekk, noe som kan lede tankene i nye retninger før de går tilbake til sitt kontor. Noen surfer mest på nettet mens de er ute, men det kan uansett gjøre dem mer produktive når tankene vender tilbake til jobb.
Uskreven regel
I Norge har de fleste råd til eget nett, men i flere land tar arbeidstakere med seg maskinene sine til kafeer på grunn av nettilgangen.
Dessuten er det gjerne billigere med en kopp kaffe eller flere ute på byen enn det er med kontorleie. Da kan en kafé være et alternativ.
Men kan det være lønnsomt for kafeene å ha folk som bare drikker noen kopper kaffe, men som opptar et bord, kanskje i flere timer?
For det første finnes en slags uskrevet kontrakt, en gjensidig forståelse mellom gjester og kafeen. Du kan ikke sitte ubegrenset og nippe til én kaffe. Du må gjerne ha flere. Kanskje ta lunsjen din der. Kanskje skifter du mellom flere kafeer i løpet av dagen, slik at du fordeler kaffekoppene over flere steder.
Den jevne bakgrunnslyden forstyrrer dem ikke
Langt flere bruker kafeer enn tidligere. En av grunnen er de som bruker kafeer som kontor. Dette har medført til at servering er den sektoren som virkelig vokser frem.
Dermed bidrar folk med kafékontor til at byen trives bedre også og vi får mer levende byer.