Hva kan referentene mine bli spurt om?
Spørsmål: Jeg søker for tiden jobber, og lurer i den forbindelse på hva potensielle arbeidsgivere egentlig har lov til å stille referentene mine av spørsmål?
Arbeidssøker
Svar: Det er ikke positivt regulert hvilke opplysninger som kan innhentes, men de kriteriene som lovlig kan vektlegges ved valget mellom søkere må være styrende for hva man kan spørre om. Herunder setter diskriminerings- og likestillingsregelverket begrensninger for hvilke opplysninger arbeidsgiver kan innhente når referenter kontaktes. Diskriminerings- og likestillingslovene behandler spørsmål om diskriminering grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, alder, på grunn av etnisitet, religion og livssyn, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, kjønn og nedsatt funksjonsevne. Diskrimineringslovene vil fra og med nyttår bli samlet i en felles lov.
Videre er det et generelt forbud mot å innhente helseopplysninger, med mindre dette er «nødvendig» ut i fra de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. For det offentlige kan det i tillegg også oppstilles et forvaltningsrettslig saklighetskrav, som vil virke som en juridisk rettesnor for hvilke opplysninger arbeidsgiver kan innhente- arbeidsgiver må hele tiden ha et saklighetskrav for øyet.
SBDL v/advokatfullmektig Mona Mjøen McKiernan
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!