Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Foto

Bård Gudim/Handelsbanken

Meglerhus enige

Puslete men positiv utvikling i arbeidsmarkedet

Publisert: 31. juli 2017 kl 10.43
Oppdatert: 31. juli 2017 kl 10.50

Landets to største partier har for lengst erklært arbeid som hovedsak før Stortingsvalget 2017, som gjennomføres 11. september 2017.

I fjor sommer nådde arbeidsledigheten her i landet rekordhøye fem prosent, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Hovedårsaken til ledighetstallene var sviktende inntekter i oljebransjen, som har rammet store deler av norsk næringsliv hardt.

Siden den gang har det gått bedre. Den blå regjeringen har kunnet vise til dalende arbeidsledighetstall, og de seneste månedene har også arbeidsdeltakelsen tatt seg opp noe.

– Bedre enn ventet, slo sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Halfdan Grangård fast i en kommentar etter at SSB publiserte sin seneste undersøkelse med tall justert for sesongvariasjoner fredag.

– Tallene fra SSB tyder på at det langvarige fallet i sysselsettingen er snudd til oppgang. Jeg vil rose arbeidsgiverne for at de skaper jobber og ansetter folk. Regjeringen legger til rette for mer jobbskaping slik at flere av dem som står på utsiden kommer seg i arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i samme anledning.

Til og med Arbeiderpartiet (Ap) mente at tallene var «tegn til lysning på arbeidsmarkedet». Dog med forbehold:

Saken fortsetter under annonsen

– Samtidig skapes det nesten ikke flere jobber i Norge og andelen som er i arbeid fortsetter å falle. Hovedårsaken til nedgangen i ledighet er ifølge SSB at arbeidsstyrken blir mindre, altså at folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, bemerker han.

Samlet melder både SSB og Nav om flere som forsvinner helt ut av yrkeslivet – altså at de hverken er i arbeid eller søker arbeid.

De store meglerhusene her i landet har bemerket det samme. Elementene som spiller inn i det store bildet – inntrykket av i hvilken retning norsk arbeidsliv bærer – trekker i ulike retninger.

Selv om sysselsettingen steg noe forrige måned, er den «ganske puslete og gir inntrykk av at arbeidsmarkedet er noe svakere enn de registrerte ledighetstallene tilsier,» skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport for DNB Markets.

«Selv om vi ser en gradvis bedring i arbeidsmarkedet er ledigheten fortsatt høy etter den kraftige økningen i etterkant av oljeprisfallet og det er fortsatt mye ledig kapasitet i økonomien,» skriver hun.

Ut fra tallene spår meglerhuset blant annet at en renteheving fra Norges Bank «er langt fremme», mens perioden med rentekutt er over.

Saken fortsetter under annonsen

De henter støtte hos sine kolleger i konkurrerende meglerhus.

«I Norge fikk vi i forrige uke tall som alle trekker i retning av en videre gradvis bedring av norsk økonomi,» skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

«Framover venter vi at sysselsettingen vil ta seg opp som følge av bedre vekst i norsk økonomi, men samtidig vil antakelig deltakelsesraten i yrkeslivet også stige. Dermed kan den videre nedgangen i ledighet bli beskjeden,» spår hun.