Norge får redusere arbeidsgiveravgiften i distriktene
Regjeringen har fått gjennomslag for endringer i EUs regelverk som gjør det mulig å gjeninnføre generelt reduserte satser for transport- og energiforetak i ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.
Arbeidsgiveravgiften betales av arbeidsgiver som en andel av arbeidstakers lønn. Differensiert arbeidsgiveravgift innebærer at satsene varierer etter hvor virksomheten er lokalisert. Satsene er lavere i distriktene enn i sentrale strøk.
Norge er delt inn i sju ulike arbeidsgiveravgiftssoner (sone 1, 1a, 2, 3, 4, 4a og 5). Satsene varierer fra 14,1 prosent i sentrale strøk (sone 1) til 0 pst. i Finnmark og Nord-Troms (sone 5).
– Differensiert arbeidsgiveravgift er et av de viktigste virkemidlene for å opprettholde arbeidsplasser og bosetting i distriktene, sier finansminister Siv Jensen.
Kampsak
I 2013 endret Europakommisjonen statsstøtteregelverket slik at store deler av energi- og transportsektoren i distriktene ikke lenger kunne beregne arbeidsgiveravgift med generelt reduserte satser fra juli 2014.
Det ble i stedet innført kompenserende tiltak fra regjeringens side, for den økte arbeidsgiveravgiften som fulgte av de nye sektorbegrensningene. Siden endringene trådte i kraft har den norske regjeringen hatt en tett dialog med Europakommisjonen og ESA for å få til en løsning for Norge.
Ifølge regjeringen har de spilt inn endringsforslag til Europakommisjonen. I mai vedtok Kommisjonen å ta de norske forslagene inn i regelverket om gruppeunntak for statsstøtteordninger. Det innebærer at den generelle ordningen med differensierte satser igjen kan inkludere transport- og energiforetak.
– Dette er et viktig gjennomslag som vil sikre bedre vilkår for viktige bedrifter og arbeidsplasser i distrikts-Norge, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
Senterpartiet fornøyd
– Det var en klar svekkelse av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift at transport- og energisektoren ble unntatt fra ordningen, sier kommunalpolitisk talsperson i Senterpartiet, Heidi Grini.
Hun mener det er viktig for svært mange norske arbeidsgivere at disse sektorene igjen innlemmes i ordningen, og sender et sjeldent anerkjennende takk til de borgerlige partiene.
– Det betyr at regjeringen har fulgt opp klare signaler fra Stortinget. Nå kan transport- og energibedrifter igjen se seg tjent med å lokalisere sine virksomheter til kommuner som har redusert arbeidsgiveravgift, sier Grini.
Hun mener imidlertid at saken ikke er lagt død ennå. Neste slag vil stå når hele systemet for differensiert arbeidsgiveravgift skal forhandles på ny i 2021.
– Differensiert arbeidsgiveravgift er vårt viktigste distriktspolitiske virkemiddel og det er helt avgjørende at vi får beholde ordningen, sier Grini.
Virkning fra 2018
Endringene i EU-reglene nå skal innlemmes i EØS-avtalen og i norsk rett. Det er forventet at dette vil skje i løpet av høsten.
I den sammenheng vil sittende regjeringen foreslå å gjeninnføre differensierte satser for transport- og energisektoren, med virkning fra 1. januar 2018, i budsjettet for 2018.
Foretak i andre sektorer som kan bruke reduserte satser etter dagens ordning, vil ikke bli berørt av endringen.