Nordmenn er optimistiske til fremtidens arbeidsmarked
Torsdag lanserte FINN.no jobbindeksen «Det norske jobbmarkedet». Her kommer det fram at 18 prosent av oss tror arbeidsledigheten vil synke i løpet av året.
Dette er en økning på to prosent fra fjoråret. FINNs jobbundersøkelse viser at 40 prosent tror arbeidsmarkedet vil holde seg stabilt det neste året.
Til sammenligning var det bare 14 prosent som trodde på stabilitet på samme tid i fjor. Det kommer frem i en fersk utgave av FINNs jobbindeks.
– Vi ser mer positivt på arbeidsmarkedet nå enn tidligere. I fjor trodde 76 prosent at arbeidsledigheten ville øke, mens bare 32 prosent tror det samme for 2017, sier Fredrik Schjold, jobbanalytiker og produktdirektør i FINN jobb.
Flere stillinger lyses ut
Nordmenns antagelser om positive tider gjenspeiles i veksten i stillingsutlysninger. Tall fra FINN.no viser 5,2 prosent flere utlyste stillinger fra januar til april i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
– De siste 10 månedene har det vært høy vekst i stillingsmarkedet sammenlignet med tilsvarende måned året før. Til og med på Vestlandet ser vi nå mer positiv utvikling i stillingsmarkedet, sier Schjold.
Også innbyggerne på Vestlandet er optimister. 25 prosent av vestlendingene som responderte i jobbundersøkelsen sier de tror arbeidsledigheten vil synke det neste året. På landsbasis mener 18 prosent det samme.
Dommedagsprofeti
Det er ikke store forskjeller mellom generasjonene når det gjelder hva man tenker om arbeidsmarkedets utvikling.
Men mens åtte prosent av respondentene over 30 år er usikre, er det 14 prosent av arbeidstakerne under 30 år, som svarer «vet ikke» på spørsmål om de tror arbeidsledigheten kommer til å gå opp eller ned i løpet av de neste tolv månedene.
Til og med på Vestlandet ser vi nå mer positiv utvikling i stillingsmarkedet
- LES OGSÅ: – Må stille høye krav i norsk arbeidsliv
– Optimismen blant arbeidstakerne trumfer usikkerheten. Det er bra at så mange opplever at arbeidsmarkedet går i positiv retning, på tross av all dommedagsprofeti som henger over oss i forbindelse med den teknologiske utviklingen, sier Schjold.
Offentlig sektor er mest attraktiv
Interessen for stillinger innen det offentlige vokser, og for første gang på flere år er interessen for offentlige stillinger på FINN høyere enn for private stillinger.
– Trafikken på FINN har økt jevnt de siste årene, og i perioden januar til april 2017 er det 15 prosent vekst i besøk til FINN sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig ser vi at veksten i besøk har vært sterkere for offentlige stillinger enn for stillinger innen det private, sier Schjold.
Optimismen blant arbeidstakerne trumfer usikkerheten
Tendensen er spesielt sterk i Oslo, der medianbesøk på en fast stilling innen privat sektor hittil i år har vært 930, mens tilsvarende tall for en fast stilling innen offentlig sektor er 1340.
Privat sektor er størst
Selv om privat sektor er størst er det flere som ønsker seg fra privat til det offentlige enn motsatt. Mens halvparten av de som jobber i det private godt kan tenke seg å bytte sektor, er tilsvarende andel som vil fra det offentlige til det private en tredel. Det viser jobbundersøkelsen fra FINN.
– Det er overraskende at det offentlige står like sterkt nå som da det var nedgangstider, sier Fredrik Schjold. Han mener noe av forklaringen på at jobber innen det offentlige har blitt mer attraktive de siste årene henger sammen med at stadig flere leter etter en høyere mening med arbeidet.
Færre vil ned i lønn
Samtidig er det få som er villig til å gå ned i lønn, viser undersøkelsen fra Opinion. De to siste årene har 1 av 3 svart at de er villige til å gå ned i lønn dersom arbeidsoppgavene blir vesentlig mer interessante. I 2017 har dette tallet falt fra 32 til 27 prosent.
- LES OGSÅ: Til kamp mot langtidsledigheten
– Når aksepten for nedgang i lønn blir lavere og offentlig sektor fortsatt holder stand, kan det bety at mange oppfatter at stat og kommune nå kan konkurrere på lønn, sier Schjold og fortsetter:
– Interessante arbeidsoppgaver, meningsfylt arbeid og god lønn er en uslåelig kombinasjon, så her må de private virksomhetene følge med i timen for å tiltrekke seg kandidatene, sier han.