Illustrasjonsfoto. 

Foto

NTB-scanpix. 

Kan man nekte å inngå en tariffavtale?

Publisert: 13. september 2017 kl 09.04
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er en arbeidsgiver som eier og leder en mindre bedrift med halvindustriell produksjon, men også produksjon med et visst innslag av håndverksmessig arbeid. Jeg har hittil ikke vært organisert, hvilket de fleste ansatte heller ikke har vært. Nylig klarte en organisert ansatt å overtale flere kolleger til å melde seg inn i sitt forbund. Nå har jeg fått krav om tariffavtale fra det samme forbundet. Forbundet er tilsluttet LO. Kan jeg motsette meg å inngå en slik tariffavtale? Hva er i tilfelle konsekvensen, hvis jeg har rett til dette og gjør det?

Bedriftseier

Svar: Da risikerer du en lovlig iverksatt streik for å få denne tariffavtalen på plass. Dette er et maktmiddel arbeidstagerne har rett til å benytte i en slik situasjon. I Norge har vi såkalt organisasjonsfrihet – det vil si at det er opp til enhver å avgjøre om man som arbeidsgiver vil være organisert i en arbeidsgiverforening, eller om man som arbeidstager vil være organisert i en arbeidstagerorganisasjon. Denne organisasjonsfriheten har både en negativ og en positiv side – det vil si at man har retten til ikke bare å organisere seg, men også å la være.

Hvis en fagforening eller et forbund krever tariffavtale på vegne av de ansatte, er ikke dette et rettsspørsmål, men et spørsmål om rett til å iverksette arbeidskamp. Enhver arbeidsgiver som blir møtt med krav om inngåelse av tariffavtale, kan derfor motsette seg dette. Men skjer dette og arbeidstagerne ønsker å presse gjennom kravet, kan de gå til arbeidsnedleggelse eller streik, for å tvinge frem en tariffavtale med arbeidsgiver. I slike tvister er det obligatorisk megling gjennom Riksmeglingsmannen. Fører ikke meglingen frem, risikerer man derfor streik hvis man fortsatt motsetter seg opprettelse av tariffavtale. Tenk litt over konsekvensene av dette før De svarer nei. Se også litt på den aktuelle tariffavtalen. Det er ikke nødvendigvis slik at de lønnsvilkår mv. som avtaleforslaget innebærer vil oppleves som revolusjonerende eller sterkt belastende for bedriften. Se også verdien av å ha tillitsvalgte som man kan ta opp spørsmål med, fordi arbeidstagerne da har talsmenn.

Det er en god tradisjon i Norge å ha organiserte forhold på en arbeidsplass. Det utmerkede samarbeidet Næringslivets Hovedorganisasjon og LO har hatt gjennom mange år demonstrerer dette med tydelighet. Ta en konkret vurdering og søk gjerne råd hos en arbeidslivkyndig advokat.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!