IMF med full støtte til regjeringens årelating av oljefondet
I en rapport til regjeringen gir Det internasjonale pengefondet IMF sin støtte til regjeringens bruk av oljefondet. IMF mener behovet for ekstra finanspolitisk fraspark i tiden etter at oljeprisen begynte å falle sommeren 2014 var spåpass stort at det var nødvendig å la fondet gå i minus for første gang.
IMF legger til at støtten beror på at den høyre pengebruken forblir midlertid.
– Det er gledelig at også IMF mener det økonomiske opplegget er godt tilpasset den økonomiske situasjonen. IMF gir støtte til regjeringens finanspolitikk og mener at oljepengebruken er riktig inntil den økonomiske veksten har fått godt feste, sier finansminister Siv Jensen (FrP).
Flere svakheter
Pengefondets utsendte, som har vært i kontakt med norske myndigheter mens de jobbet med rapporten, finner også det de omtaler som flere svakheter i det finansielle systemet i Norge. Særlig boligmarkedet bekymrer.
IMF påpeker samtidig at bankenes balanser har forholdsvis store innslag av lån til næringseiendom, og at prisveksten i denne delen av markedet har økt enda mer enn i boligmarkedet, i hvert fall i Osloregionen, noe som utgjør en betydelig risiko.
Likevel er konklusjonen at banknæringen er rustet for tøffere tider.
Flere tøffe lønnsoppgjør
IMF nikker anerkjennende til trepartssamarbeidets suksess i å holde lønnsveksten nede de siste årene. Det har vært nødvendig for å styke eksportsektorens konkurransekraft. Men fortsatt gjenstår det flere magre år, mener ekspertene fra Washington D.C., og anbefaler fortsatt tilbakeholdenhet i lønnsoppgjørene og reformer for å heve arbeidsproduktiviteten.
Må få flere i arbeid
Den fallende arbeidsdeltagelsen har heller ikke gått IMF hus forbi. De peker spesielt på at menn, innvandrere og unge faller utenfor arbeidsmarkedet. Løsningen, mener IMF, er å gjøre arbeid mer attraktivt for disse gruppene og samtidig finne grep som gjør dem enklere å ansatte.