Foto
ID 67028284 © Imtmphoto | Dreamstime.com

Har du kollegaer som oppfører seg dårlig når sjefen er borte?

Publisert: 3. januar 2017 kl 10.08
Oppdatert: 3. januar 2017 kl 10.26

Har du jobbet sammen med folk som viser seg fra sin beste side når sjefen er til stede, men oppfører seg dårlig når sjefen er borte? Noen som snakker med store ord og et brennende engasjement når sjefen er til stede, men som bidrar lite når lederen er gått og jobben faktisk skal gjøres? Noen som smisker, er hyggelige og sjarmerende så lenge sjefen er til stede, men som blir uhøflige og avvisende når lederen er ute av døra?

Som kollega kan man bli irritert av mindre, men ikke ta det personlig, råder konsulent Amy Jen Su, som skriver om samarbeid og teamarbeid på nettsidene til Harvard Business Review.

Hun viser til at kollegaens oppførsel antagelig har lite med deg som person å gjøre. Sannsynligvis handler det mest om kollegaen selv, usikkerhet og manglende bevissthet rundt egen oppførsel. I artikkelen har Jen Su intervjuet Karen Dillon, forfatter av HBR Guide to Office Politics. Hun gir blant annet disse rådene:

  • Ikke svar med samme mynt
    Det er fristende å svare med lignende oppførsel, særlig hvis sjefen ikke gjennomskuer kollegaen og belønner vedkommende, men det er ikke nødvendigvis lurt. Da stiller du også deg selv i et dårlig lys. De færreste sjefer lar seg lure over lang tid.
     
  • Vær konstruktiv
    Hvis oppførselen til kollegaen er så irriterende at du føler for å gjøre noe, er det ofte best å gå til direkte til kollegaen - og ikke sjefen - først. Vær så konstruktiv som du kan. Du kan eksempelvis si at du har forstått at vedkommende er uenig i noen av valgene dere i temaet har tatt og at du gjerne vil høre mer om det. Si også at du gjerne vil at vedkommende kommer direkte til deg neste gang. Dillon advarer mot å koble inn sjefen for tidlig, og råder den som faktisk velger å gå til sjefen til å fokusere mest mulig på konsekvenser for jobben som skal gjøres. Ellers fremstår man lett som en som sutrer og klager.
     
  • Kan du lære noe av den vanskelige kollegaen?
    Hva er grunnen til at kollegaen irriterer deg? Speiler han eller hun noen trekk du ikke liker ved deg selv? Skulle du kanskje ønske at du selv var flinkere til å snakke lett og ledig med sjefen? Kan du lære av noen av kollegaens gode sider - eksempelvis evnen til å vise engasjement og evnen til å stille gode spørsmål til sjefen? Uten å ta med kollegaens dårlige oppførsel på kjøpet. 

Søker du svar på spesifikke spørsmål om ledelse?

I vårt nye lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Saken fortsetter under annonsen