Her øker lønnsforskjellene mellom kvinner og menn mest i EU
Lønnsforskjellene i Storbritannia har økt raskere enn noe annet sted i Europa i 2015, viser tall fra Europakommisjonen.
Tallene viser at menn tjente 20,8 prosent mer enn kvinner i 2015, sammenlignet med 19,7 prosent året før.
Storbritannia er nå det nest verste landet blant de store økonomiene i Europa når det gjelder ulikhet i lønn, melder den britiske avisen The Evening Standard. Gjennomsnittet for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i EU ligger på 16,3 prosent.
Britene havner dermed på femteplass blant de 28 medlemslandene over de største lønnsforskjellene.
Tyskland versting
Kommisjonens tall viser at Tyskland har de høyeste lønnsforskjellene mellom kvinner og menn blant de største økonomiske spillerne. Lønnsgapet er på hele 22 prosent. Landet ligger på tredjeplass over verstingene i Europa.
– Lønnsforskjellene viser at kvinner i praksis ikke får betalt de to siste månedene av året, sier Vera Jourova, EU-kommisjonær for likestilling til Financial Times.
I likhet med Storbritannia, opplevde Tyskland og Frankrike også en økning i lønnsforskjeller mellom kjønnene, ifølge de siste tallene. EUs gjennomsnitt er derimot det samme.
Lønnsforskjellene viser at kvinner i praksis ikke får betalt de to siste månedene av året
– Det er uakseptabelt og sjokkerende urettferdig at kvinner i dette århundret i Europa jobber to måneder gratis. Disse lønnsforskjellene har vært de samme i mange år, de er veldig like til de man så i 1995, sier Jourova.
EU-kommisjonæren forlanget et skifte mot lik lønn og la til at prosessen skjer i en «sta sneglefart».
Permisjon spiller inn
I 1995 var kjønnsforskjellene i EU på 25 prosent. Selv om det har vært fremgang på å viske ut forskjellene, er det fremdeles menn som dominerer de best betalte stillingene.
Dersom man legger til elementer som antall arbeidstimer og karriereavbrudd for kvinner, er kjønnsforskjellene mellom kvinner og menn oppe i hele 39,6 prosent i EU. I Storbritannia er forskjellene på 45 prosent.
Alle britiske selskaper, frivillige organisasjoner og departement med flere enn 250 ansatte er lovpålagt til å offentliggjøre informasjon om timelønn og bonuser fra og med april 2018.
Det er uakseptabelt og sjokkerende urettferdig at kvinner i dette århundret i Europa jobber to måneder gratis
Denne måneden skal EU-kommisjonen legge fram forslag som skal legge press på arbeidsgivere for å få dem til å minske lønnsforskjellene i sin virksomhet.
Målet er å få 40 prosent kvinner inn i leder- og mellomlederstillinger i store bedrifter innen 2019. I dag er det 36 prosent kvinnelige mellomledere og 33 prosent kvinnelige ledere noen av Europas større selskapet.
Ifølge tall fra kommisjonen, er det bare seks prosent kvinner som er konsernsjefer i EU i dag.