Fremtidig lønnstap

Publisert: 7. april 2017 kl 09.47
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Jeg er en arbeidstager som har en godt tilårskommen bekjent som er sagt opp. Vedkommende har under saken som har vært reist, fått en kjennelse imot seg som går ut på at vedkommende må fratre ansettelsesforholdet mens saken behandles. Det var et tungt slag. Vedkommende er 62 år og har lite håp om å klare å komme tilbake til arbeidslivet. Er det noen maksimalgrense for hva slags fremtidig økonomisk tap som kan utmåles?

Spørrende venn

Svar: I prinsippet er det ikke det. Den bestemmelse i arbeidsmiljøloven som regulerer erstatningsutmåling ved usaklig oppsigelse er aml. § 15-12. Den sier at «erstatningen fastsettes til det beløp som retten finner rimelig under hensyn til økonomiske tap, arbeidsgivers og arbeidstagers forhold og omstendighetene for øvrig.

Det lønnstap som er lidt frem til domsavsigelse vil normalt bli dekket og erstattet fullt ut, hvis oppsigelsen kjennes usaklig. Når det gjelder det fremtidige lønnstap, hvis vedkommende ikke har fått seg nytt arbeid, er det rettslige grunnlaget at arbeidstager selv har ansvaret for å skaffe seg fremtidige inntekter. Det er i en avgjørelse i Høyesterett i 1997 lagt til grunn at en maksimalperiode antagelig er et par års tid. Samtidig er det enkelte lagmannsrettsavgjørelser, hvor man har strukket seg litt lengre, rett og slett fordi man har vurdert prognosene for et konkret enkelttilfelle så vanskelig med hensyn til muligheten for nytt arbeid at man også har gått ut over dette. Men i alminnelighet er det i juridiske miljøer en slags oppfatning om at 2 år fremtidig lønnstap er det maksimale som kan utmåles. Samtidig kan ikke dette stå som et absolutt standpunkt. Blir en arbeidstager som er godt opp i årene sagt opp og etter all sannsynlighet ikke vil få noe nytt tilsettingsforhold, kan man nok også tenke seg erstatning for flere år enn 2.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!