Fire spådommer om fremtidens arbeidsliv
Administrerende direktør i Upwork, Stephanie Kasriel skriver på World Economic Forum om fire trender hun tror kommer til å påvirke arbeidslivet i årene fremover.
Spådommene kommer fra erfaringer fra 2017 og bøker som hun har lest.
Den første trenden hun spår er at kunstig intelligens og roboter vil skape flere jobber og ikke føre til arbeidsledighet, så lenge vi skaper innovasjon på en ansvarlig måte.
Debatten om hvorvidt maskinene vil ta over verden har det siste året rast. Tesla-gründer Elon Musk har tidligere uttalt at kunstig intelligens er det største trusselen mot menneskeheten. Utspillet hans har derimot ingen støtte innen forskning eller historien generelt.
«Kunstig intelligens vil ikke føre til dommedag. Maskiner skaper ikke seg selv. Det er opp til mennesker å guide innovasjonen på en ansvarlig måte. Det betyr å åpne nye vinduer av muligheter, og ikke lukke dem,» skriver Kasriel.
Hun spår at det ikke vil være mangel på jobber i fremtiden, men derimot mangel på ferdigheter for å utføre jobbene.
«I 2018 må vi endelig innse at det ikke lenger er en kamp mellom menneske og maskin, men at mennesker og maskiner kan jobbe sammen for å løse verdens problemer. Det er mennesker som bestemmer det neste steget,» skriver hun.
Konkurrere om talentene
Den andre trenden Kasriel tror vil prege arbeidslivet fremover er at byer vil konkurrere mot hverandre for å tiltrekke seg de beste talentene.
Da Amazon kunngjorde i oktober at de ville investere 5 milliarder i et nytt hovedkvarter mottok de over 200 søknader fra forskjellige byer.
«Konkurransen om å tiltrekke seg de beste talentene vil ikke lenger foregå mellom selskaper, men mellom byer. Teknologi er i ferd med å løsrive seg fra samfunnet. Det fører til at man kan jobbe hvor som helst i verden for hvilken som helst bedrift,» skriver hun.
Kunstig intelligens vil ikke føre til dommedag
Det betyr at folk ikke lenger kommer til å velge byer og steder som er nærmest jobben, derimot vil de velge byer med det mest spennende og interessante miljøet for dem.
Disse byene vil tilby beboerne attraktive levealternativer og miljøvennlige miljøer.
Flertallet vil frilanse
I dag jobber 57 millioner arbeidere, rundt 36 prosent, av arbeidsstyrken i USA som frilansere. Ifølge undersøkelsen Freelancing in America: 2017 vil majoriteten av arbeidsstyrken i USA være frilansere innen 2027, dersom dagens trend fortsetter.
Den yngre generasjonen leder an, og nærmere halvparten av millennials er i dag frilansere. Frilansere vil i større grad oppgaver for store bedrifter som ikke klarer å finne nye talent til å fylle arbeidsoppgavene.
Ifølge en rapport fra Oxford Internet Institute økte bedrifter bruken av talentplattformer med 26 prosent i 2017. Bedrifter som Pfizer og Samsung er noen av de store bedriftene som har tydd til internett for å finne frilansere til å utføre oppgaver innad i selskapet.
Endringer i utdanningsinstitusjonene
«Utdanningssystemet vårt er ødelagt. Måten vi utdanner fremtidige generasjoner forbereder gir dem ikke de ferdighetene de trenger i dagens og fremtidens arbeidsliv,» skriver Kasriel.
Ideen om å studere vitenskap, matematikk og kunst som forskjellige yrkesretninger, for så å jobbe med å løse et ekte problem i dagens økonomi, gir ingen mening.
«Man må bryte ned siloene innen utdanningssektoren for å forberede dagens studenter for morgendagens arbeidshverdag,» skriver hun.
Hun er optimistisk til at fremtidens utdanningssystem vil være mer fleksibel for å tilpasse til fremtidens arbeidsstyrke. Det blir flere og flere prosjektbaserte skoler, som blomstrer opp i regi av teknologieksperter.
Konkurransen om å tiltrekke seg de beste talentene vil ikke lenger foregå mellom selskaper, men mellom byer
Eksempler på skoler er Holberton i San Francisco, Wildflower School i Boston og Portfolio i New York.
«Disse skolene setter standarden for hvordan fremtidens utdanningsinstitusjoner vil se ut. Vi må revurdere tanken om hvordan talent utviklers og forberede studenter på livslang læring,» avslutter Kasriel.