Få en god start i den nygamle jobben
Om du slutter i en jobb, betyr det ikke at alle broer er brent. Mange organisasjoner er såpass interessert i holde kontakten med tidligere ansatte at de etablerer egne alumninettverk; etter mønster fra høyskoler og universiteter som holder kontakt med tidligere studenter. (Ordet alumnus kommer ifølge Språkrådet for øvrig opprinnelig fra latin og betydde «fostersønn». Ordets røtter har med andre ord med tette relasjoner å gjøre...).
En tidligere ansatt er selvfølgelig interessant som potensiell kunde og kontakt for en arbeidsgiver, men han eller hun kan – etter å ha skaffet seg verdifull erfaring utenfor husets fire vegger i noen år – også være en man er interessert i å ansette om igjen.
Bedriften er ikke den samme
For den som blir ansatt om igjen hos sin gamle arbeidsgiver, er det imidlertid viktig å ha i bakhodet at dette sannsynligvis ikke handler om å fortsette der man slapp. Bedrifter forandrer seg, og det gjør du også, minner kollega.se om.
Det svenske nettstedet har plukket fram noen råd fra Harvard Business Review om hva du bør tenke over når du begynner i jobb for andre gang hos samme arbeidsgiver:
- Vis at du har forandret deg
Antagelig kommer du tilbake i en høyere stilling enn du hadde tidligere. Vis at du har utviklet deg, fått mer erfaring og modnet når du møter nye og gamle kolleger. Dine gamle kolleger vil sannsynligvis bygge sine forventninger til deg ut fra hvordan de kjenner deg fra før. Kanskje det kan også være en idé å være litt mer formell og reservert i begynnelsen?
- Lær om igjen
Dine egne forventninger til jobben bygger også på gammel erfaring. Men antagelig er mye forandret, og sannsynligvis vil du møte en del nye medarbeidere og ledere. Sett deg inn i hvordan organisasjonen fungerer i dag ved å diskutere med folk. Det gir deg samtidig en sjanse til å vise fram din egen kunnskap.
- Vær positiv
Folk vil spørre deg om hvorfor du sluttet i bedriften. Vær ærlig, men ikke vær negativ. Det har liten hensikt.
- Bidra med nye perspektiver
Nygamle kolleger vil forvente at du har noe nytt å bidra med, men legg det fram uten å kritisere eller snakke nedsettende om dagens drift.
- Bygg nye nettverk
Omgås andre og flere enn dem du kjenner fra før.