Foto
Dreamstime
Ny forskning

Tester om «lydbobler» gjør det lettere å konsentrere seg i kontorlandskap

Publisert: 23. februar 2017 kl 09.24
Oppdatert: 18. desember 2017 kl 22.31

Kan man «styre unna» forstyrrende prat i kontorlandskapet uten å stenge verden helt ute ved hjelp av høretelefoner? I Sverige tester forskere fra Högskolan Väst om bruk av individuelle «lydbobler» på kontoret kan være en løsning.

«Lydboblen» er konstruert ved å montere høyttalere på en kontorstol. Ideen er at en gardin av behagelig lyd skal avskjære brukeren fra støyende lyd i omgivelsene.

AFA Försäkring, som har finansiert prosjektet, skriver på sine hjemmesider at forskningsprosjektet handler om å bevisst lydsette kontorlandskap for å påvirke konsentrasjonen til medarbeiderne positivt. Ideen er også at folk skal føle seg integrert med menneskene de har rundt seg, til forskjell fra når man tar på seg høretelefoner - noe som gjør det vanskeligere for andre å ta kontakt.

Lettere å konsentrere seg

– De ansatte som testet Lydboblen oppfattet at det ble lettere å konsentrere seg, og vi kunne se at de ikke reagerte på ytre forstyrrelser i samme utstrekning som tidligere, sier Lena Pareto, informatikkforsker ved Högskolan Väst, til AFA Försäkring.

Det er særlig forandringer i lyd vi blir forstyrret av, har Pareto fortalt i et intervju hos Ingenjören. Hun forteller at  Lydboblen har innebygd teknologi som gjør at den kan lese av lydene i omgivelsene og tilpasse lyden i boblen deretter.

De første testene av boblen viste at et flertall (knappe 75 prosent), av nesten 50 personer som prøvde lydboblen syntes at resultatet var positivt.

Saken fortsetter under annonsen

Abstrakt og lokal

Lydgardinen i boblen skal være abstrakt og ligge i bakgrunnen. Det skal ikke vær lyd som tar oppmerksomhet. Lyden skal dessuten være lokal. Du skal kunne gå ut av boblen, og menneskene rundt deg skal ikke være nødt til å høre lyden.

I et foredrag om lydboblen, som du kan se og høre på YouTube, sier Lena Pareto at det er et poeng at de med lydboblen legger til noe istedenfor å forsøke å fjerne ubehagelig lyd. Ifølge forskeren er det allerede gjort mye for å fjerne ubehagelig lyd rundt om, så de forsøker derfor en annen tilnærming. Målet er å tilsette behagelig lyd. Den skal være aktiv og positiv - ikke passiv og defensiv. Den skal også være abstrakt. Den skal ikke trigge verken minner eller oppmerksomhet.

 

 

Lederbibliotek
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.