Foto
Freeimages / Luiz Fernando Pilz

Arbeidsmiljøloven skal begrense bruk av klausuler

Publisert: 16. juni 2017 kl 09.48
Oppdatert: 16. juni 2017 kl 09.48

Hensikten bak bestemmelsene i arbeidsmiljøloven om klausuler er å begrense bruken av dem. Dette medfører at arbeidsgiver må vurdere hvorvidt det faktisk er nødvendig å innføre klausuler for sine ansatte, skriver bedriften Accountor i en pressemelding.

Konkurranseklausuler

Konkurranseklausul er en skriftlig avtale med arbeidsgiver som begrenser arbeidstakers adgang til å ta en stilling hos en annen arbeidsgiver eller starte opp, drive eller delta i annen virksomhet i et visst tidsrom etter at arbeidsforholdet er avsluttet. Slike avtaler kan kun etableres så fremt det er nødvendig for å sikre arbeidsgivers behov for vern mot konkurranse og kan ikke ha en varighet på mer enn ett år etter at arbeidsforholdet ble avsluttet.

Kundeklausuler

Er en skriftlig avtale som skal hindre/begrense arbeidstaker i å kontakte arbeidsgivers kunder etter at arbeidsforholdet er avsluttet. Klausulen kan kun omfatte kunder som arbeidstaker har hatt kontakt med eller ansvar for det siste året, og kan ikke ha en varighet på mer enn ett år regnet fra da arbeidsforholdet med arbeidstaker ble avsluttet.

Rekrutteringsklausuler

Arbeidsgiver kan ikke inngå avtale med andre virksomheter som begrenser eller hindrer arbeidstakers mulighet til ansettelse hos andre selskaper. Rekrutteringsklausuler kan likevel inngås i forbindelse med virksomhetsoverdragelse, men det fordrer at arbeidsgiver skriftlig informerer alle berørte parter samt at den maksimalt kan ha en varighet på seks måneder.

Saken fortsetter under annonsen