Pilene i norsk arbeidsliv peker oppover, sier statsministeren. Men selv om fremgangen virker sikker, går det sakte. Særlig i et valgår.

Foto

NTB scanpix

Arbeidsmarkedet på stedet hvil

Publisert: 21. juni 2017 kl 10.15
Oppdatert: 21. juni 2017 kl 10.19

Under gårsdagens halvårlige pressekonferanse slo statsministeren fast at regjeringen har taklet kriser verre enn finanskrisen den seneste fireårsperioden.

Og nå peker de viktigste pilene i riktig retning, både på arbeidsmarkedet og i økonomien, mener hun.

På stedet hvil

Men den positive utviklingen statsministeren viser til går sakte. Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå sine seneste gjennomsnittstall fra Arbeidsmarkedsundersøkelsen (AKU) for tremånedersperioden mars – mai 2017.

Justert for sesongvariasjoner var det 126.000 arbeidsledige i april. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken - opp 0,3 prosentpoeng eller omkring 10.000 personer fra januarmålingen.

Saken fortsetter under annonsen

Tallet er innenfor feilmargin. Ifølge SSB må det påvises en endring på mer enn 13.000 personer hvis endringene i ledighetsgruppe på rundt 120.000 personer skal være signifikant.

Dermed står arbeidsledigheten mer eller mindre i ro.

Arbeidsledigheten i Norge, målt kvartalsvis:

Det samme kan sies om sysselsettingsraten – eller deltakelsen i arbeidsmarkedet.

Denne målingen har blitt vektlagt det seneste året, særlig av den politiske opposisjonen. Folketallet har økt fortere enn arbeidsstyrken. Det vil si at en lavere andel av befolkningen deltar i arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge de seneste AKU-tallene gikk det sesongjusterte tallet for sysselsatte opp med 13.000 personer fra januarmålingen til april. Tallet tilsvarer en sysselsettingsprosent på 67 prosent i april i år. Til sammenlikning var tallet 68,5 prosent i januar 2015.

Også dette tallet er innenfor feilmargin. SSB anslår at en signifikant endring av en gruppe på rundt 2.650.000 mennesker, som er noe lavere enn dagens arbeidsstyrke, krever at 18.000 personer netto forsvinner eller kommer til.

Arbeidsdeltakelsen i Norge, målt kvartalsvis:

Arbeidsstyrken i Norge, målt kvartalsvis:

Saken fortsetter under annonsen

Mer må gjøres

– Selv om ledigheten er tilbake på nivå med det den var før oljekrisen, og pilene peker rett vei, må det skapes nye jobber og moderniseres. Grønnere, smartere, mer nyskapende, slo Solberg fast i går.

Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre lot seg ikke imponere.

– På det viktigste området av alle, arbeid til alle, har Erna Solberg ikke levert. Selv om vi ser lyspunkter i norsk økonomi er andelen av befolkningen som er i arbeid den laveste på over 20 år, sier Støre til NTB.

Tilfeldig

Torsdag offentliggjør sentralbanksjef Øystein Olsen om styringsrenten i Norge endres.

Dagens tall kommer for sent til å gjøre noen forskjell, og variasjonene som SSB presenterte onsdag er uansett for små til å påvirke mye i den ene eller andre retningen, mener eksperter.

Saken fortsetter under annonsen

«Oppgangen i AKU de siste månedene må ses i lys av nedgangen i månedene før som primært skyldtes et fall i arbeidsstyrken. Nå stiger arbeidsstyrken igjen slik at ledigheten stiger litt på tross av et litt bedre sysselsettingsbilde. Både registrert ledighet og AKU gir likevel inntrykk av at ledigheten har passert toppen og at arbeidsmarkedet bedres gradvis», skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering onsdag formiddag.

Handelsbanken Capital Markets ventet ingen endring i ledighetsraten AKU presenterte i dag, og mener «at den nylige økningen i AKU-ledigheten sannsynligvis skyldes tilfeldige variasjoner og ikke er et signal om at arbeidsmarkedet har begynt å forverres igjen».

Vi oppdaterer hvert kvartal vår Overblikk-side med de viktigste tallene og sammenlikningene fra utviklingen på arbeidsmarked. Se den her.