800.000 nordmenn har for svake IT-ferdigheter til å takle kravene i arbeidslivet
Kompetanse Norge skriver i en pressemelding at de har utviklet en enkel datasjekk hvor man enkelt kan få en pekepinn om hvordan det står til med ikt-ferdigheter.
– Skal vi bli mer produktive og klare omstillingene i arbeidslivet må vi være oppmerksomme vår egen digitale kompetanse. Sammen med de ansatte må ledere jevnlig vurdere ikke bare teknologibehov, men også kompetansebehov, sier Xeni Dimakos, avdelingsleder i Kompetanse Norge.
Levekårsundersøkelsen fra SSB viser at bare 55 prosent av de sysselsatte har lært seg ny teknologi eller oppdatert seg på nye administrative systemer det siste året.
For å skape større oppmerksomhet om digitale ferdigheter har Kompetanse Norge utviklet «Datasjekken», som er et selvvurderingsverktøy hvor voksne vurderer egne erfaringer og får en tilbakemelding om nivå.
I tillegg får man konkrete tips og informasjon om hvor man kan henvende seg for å få hjelp.
Lite teknologilæring på jobben
«Datasjekken» kan være et fint hjelpemiddel som ansatt og leder kan bruke sammen for å kartlegge kompetansebehov.
I Levekårsundersøkelsen sier ni prosent at de ikke har fått nødvendig opplæring, når ny teknologi har blitt innført på jobben.
– Det hadde ikke vært så alvorlig om vi i utgangspunktet lå veldig godt an, men slik er det ikke, sier Dimakos.
Det hadde ikke vært så alvorlig om vi i utgangspunktet lå veldig godt an, men slik er det ikke
I følge OECDs PIAAC-undersøkelse, som tester ferdighetene i voksenbefolkningen, har hele 20 prosent av de sysselsatte svake digitale ferdigheter.
– Alle skal få mulighet til å kartlegge egne grunnleggende ferdigheter, uavhengig og du er i eller utenfor arbeidslivet. Det kan være et viktig skritt på veien til å få mer kompetanse, sier Xeni Dimakos.