Mener regjeringen raserer tilliten til staten som arbeidsgiver
Hundrevis av statlige arbeids- og studieplasser flyttes ut av Oslo.
Venstre har tatt på seg æren/fått skylden for flyttesjauet. Mens partiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson Sveinung Rotevatn omtalte utflyttingen fra hovedstaden som «en hyggelig nyhet for de regionene som får de nye arbeidsplassene» i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen, var finansbyråd i Oslo, Robert Steen, naturlig nok sterkt kritisk til planene:
– Hva er det som er galt med å bo og jobbe i Oslo? Hvorfor ta bort inntektsgrunnlaget til hundrevis av familier? Dette er ikke noen lek med tall for mennesker som mister jobben, sa han.
Steen høster støtte fra flere parter i arbeidslivet. YS Stat har til sammen 26.000 medlemmer, og organiserer ansatte i de etatene som nå er planlagt flyttet ut av Oslo.
- ANALYSE: Høyre - ufølsom eller handlekraftig?
Leder for organisasjonen, Pål N. Arnesen, mener de statsansatte som rammes «ofres i regjeringspartienes og Venstres stemmesanking i valgkampen.»
– Utflyttingen vil ikke bli noen suksess, verken på kort eller lang sikt. Dette river ned tilliten til staten som arbeidsgiver. Flytteplanene vil kreve store midler. Prosjektet vil ikke være samfunnsøkonomisk bærekraftig. Vi kommer til å oppleve kompetanseflukt, økt byråkratisering og dårligere tjenester i lang tid. Ikke minst risikerer vi at mange nå sendes ut i arbeidsledighet i en tid med mye uro, sier han i en pressemelding torsdag.
- LES OGSÅ: Minimal effekt av forrige flyttesjau
- LES OGSÅ: Tvangsflytting av byråkrater
«Bare» Oslo
Han understreker at YS Stat er positive til at nye arbeidsplasser etablers andre steder enn i hovedstaden. Det siste tiåret har omtrent 10.000 nye statlige arbeidsplasser blitt lagt til Oslo. YS Stat-lederen mener likevel det er feil å flytte eksisterende arbeidsplasser.
– Man kan være fristet til å tro at her har noen tenkt «at dette bare gjelder Oslo, og at det derfor ikke er så nøye», sier Arnesen.
– Det mest opprørende nå er at statsansatte benyttes som brikker i valgkampen. Faglige grunner er ikke lagt til grunn når man har valgt utflytting av godt etablerte arbeidsplasser, der hele familier rives bort fra jobb, skole, barnehage og familie og venner.
For dårlig informasjon
Flere organiserte i LO Stat berøres også av regjeringens grep. Leder Egil André Aas er oppgitt over prosessen, spesielt på grunn av manglende informasjon.
– Alt dette skjer uten at vi som hovedsammenslutning er blitt informert, utenom på et helt generelt nivå uten detaljer. Det er helt uhørt at vi må lese om dette i aviser og pressemeldinger. For dem det gjelder er dette svært dramatiske ting, og vi og våre berørte forbund har hatt et stort trykk fra medlemmer som frykter at jobben deres vil forsvinne, sier Aas.
Han vil imidlertid vente til «han har hele bildet» før han kommenterer regjeringens planer, som er ventet offentliggjort i sin helhet fredag 17. februar.
Aas forteller også til egne nettsider at hovedsammenslutningen «er lovet medvirkning i en videre prosess etter framleggelsen av planene.»
Men: – Jeg er ikke veldig optimistisk med tanke på fortsettelsen etter det vi har opplevd denne uka.