AVSKYELIG: Administrerende direktør i Uber Travis Kalanick lover å undersøke om de «avskyelige» anklagene mot selskapet stemmer.

Foto

Danish Siddiqui/NTB Scanpix.

Nye anklager om seksuell trakassering i Uber

Publisert: 20. februar 2017 kl 10.07
Oppdatert: 20. februar 2017 kl 11.04

Det ble rettet nye anklager mot det omstridte privatsjåførtjenesten Uber i helgen. En tidligere ansatt beskriver Uber som en arbeidsplass der seksuell trakassering kan forekomme uten at noen blir straffet for det.

Ingeniøren Susan Fowler jobbet ved Ubers hovedkontor i San Fransisco fra november 2015 til desember 2016. I et blogginnlegg som hun delte med sine 11.000 følgere på Twitter, beskriver hun en kultur der ansatte som forteller om trakassering blir dårlig behandlet av organisasjonen.

Fikk ikke hjelp

Fowler forteller at hennes nærmeste leder begynte å tilnærme seg henne seksuelt, samme dag som hun begynte å jobbe. I selskapets chat delte sjefen detaljerte beskrivelser av sitt eget seksualliv med sin underordnede. «Han var i et åpent forhold, sa han, kjæresten hans hadde ikke noen problemer med å finne nye partnere, men det hadde han».

Fowler skriver at hun tok skjermdumper av meldingene og tok dem til HR-avdelingen. Her ble hun fortalt at man ikke ville ta saken videre, fordi det var en «engangshendelse». Hun fikk beskjed om å prøve å finne et annet team å jobbe på, slik at hun slapp å jobbe under vedkommende.

Saken fortsetter under annonsen

Videre forteller Fowler at hun føler seg dårlig behandlet av selskapet, og at kvinneandelen blant Ubers ingeniører har falt de siste årene. Fowler påstår at kvinneandelen har falt fra 25 prosent til seks prosent, i løpet av ett år.

Det er umulig å verifisere denne anklagen, ettersom Uber ikke offentliggjør kjønnsandelen blant sine ansatte – noe andre selskaper, som Google, Apple og Facebook, gjør, ifølge BBC.

«Elefanten» i Silicon Valley

I en undersøkelse som ble gjort kjent i januar kom det frem at seksti prosent av kvinner som arbeider i teknologiklyngen Silicon Valley har opplevd uønskede seksuelle tilnærmelser. To tredjedeler av dem sier at tilnærmelsene kom fra en leder.

Undersøkelsen blir kalt «Elepahant in the Valley» og tar for seg 220 kvinner som har arbeidet minst ti år i teknologibransjen. Bakgrunnen for undersøkelsen var Ellen Pao-saken – søksmålet mot risikokapitalselskapet Kleiner Perkins Caufield og Byers (KPCB). Pao anklaget selskapet for kjønnsdiskriminering, men tapte.

I undersøkelsen kommer det frem at 90 prosent av kvinnene har vært vitne til sexistisk oppførsel og 87 prosent har hørt nedverdigende, sexistiske bemerkninger fra kollegaer.

Saken fortsetter under annonsen

En av kvinnene forteller at sjefen befølte henne. Når hun fikk vite at det samme hadde skjedd med flere av kvinnene i avdelingen, rapporterte hun til HR-avdelingen. Hun forteller om hevnaksjoner og at hun til slutt ble nødt til å slutte.

Mer enn en tredjedel av kvinnene, 39 prosent, sa at de ikke rapporterte om hendelsene fordi de var redde for at det ville skade karrieren. Av dem som rapporterte om hendelsene, svarte 60 prosent at de ikke var fornøyd med tiltakene som ble gjort i etterkant.

I undersøkelsen kom det også frem at kvinnene opplevde kjønnsdiskriminering. Tre av fire ble spurt om sivilstatus og barn i jobbintervju. Halvparten av dem som tok foreldrepermisjon, gjorde den kort slik at den ikke skulle gå ut over karrieren.

Lover å undersøke

Administrerende direktør i Uber Travis Kalanick responderte på Susan Fowlers anklager i en melding: «Det hun beskriver er avskyelig og mot alt Uber står for. Alle som oppfører seg slik eller mener dette er greit, vil få sparken».

Dette er første gang han hører om hendelsen, skriver Kalanick videre, og lover å sette i gang undersøkelser av saken omgående.

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang slike anklager har blitt rettet mot Uber. Uber kom skjevt ut allerede før selskapet begynte å vokse for alvor, for rundt tre år siden, da Kalanick i et intervju med magasinet GQ foreslo å kalle en on demand-tjeneste for kvinner for «boober».

Siden har det vært mange anklager om sexistisk kultur i selskapet. En av dem som har ropt høyest har vært redaktør i Silicon Valley-avisen Pando Daily Sarah Lacey, som har kalt Uber sexistisk og kvinnefiendtlig og har oppfordret til boikott. Ubers visepresident Emil Michael svarte med å true Lacey, og love å «grave opp personlig skitt» om alle som skriver negativt om selskapet.