I Norge var det 34 prosent av de spurte helsefagarbeiderne som hadde vurdert å slutte i jobben.

Foto

andresr/iStock

Helsefagarbeidere i eldreomsorgen føler seg usynlige og lite verdsatt

Publisert: 30. august 2021 kl 11.36
Oppdatert: 30. august 2021 kl 11.36

I løpet av pandemien har helsefagarbeidere mottatt stående applaus fra balkongene til folk rundt om i landet for innsatsen deres.

Likevel vider en studie som er gjennomført i de fire nordiske landene at mange av dem som jobber i eldreomsorgen føler seg lite verdsatt.

Rundt 3700 norske, svenske, danske og finske helsefagarbeidere har deltatt i undersøkelsen, som Forskning.no har omtalt.

Mange sier de ønsker å slutte i jobben, fordi de er slitne.

Ikke verdsatt av topplederne

I denne nye nordiske studien har forskerne sett på hva anerkjennelse betyr for motivasjonen til de ansatte i eldreomsorgen – og hvordan dette henger sammen med ønsket om å slutte i jobben.

En tredjedel av de spurte svarte at de ikke følte seg verdsatt i det hele tatt av toppledere og politikere i kommunen sin. Bare få føler seg veldig verdsatt eller ganske mye verdsatt.

Saken fortsetter under annonsen

Det er også bare et mindretall som opplever at jobben de gjør blir særlig verdsatt når de leser eller hører om seg selv og kollegene sine i mediene.

Forskerne fant at det er en selvstendig sammenheng mellom manglende anerkjennelse i samfunnet og ønsket om å slutte i jobben.

Dette betyr at det blant dem som har alvorlig fundert på å slutte i jobben ikke bare finnes personer som er misfornøyd med mer håndgripelige sider ved arbeidssituasjonen.

I Norge var det 34 prosent av de spurte som hadde vurdert å slutte i jobben. Over halvparten (52 prosent) av svenske helsefagarbeidere vurderte å slutte, mens 42 prosent av danskene og 38 prosent av finnene vurderte det samme.