1 av 3 unge skulker jobb og skylder på forkjølelse
Det er nesten dobbelt så mange som snittet i den øvrige befolkningen. Funnet kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av nettapoteket Apotera.no.
– Her er det viktig å skille mellom faktiske symptomer og unnskyldninger. Hvis unge sier de har luftveissymptomer for å slippe unna jobb eller skole, er det selvsagt synd.
– Så er det et helt annet problem om de faktisk har symptomer, men opplever å ha dårlig samvittighet for å bli hjemme, sier Mia Meland, farmasøyt og fagansvarlig i Apotera.no.
Helsemyndighetene anbefaler at man bør holde seg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste eller sår hals.
– Mange har lette symptomer som hodepine og tett nese. Selv om de fleste av disse har en helt vanlig forkjølelse, kan dette også være tegn på Covid-19.
– Du er mest smittsom de første dagene, så hvis du plutselig får luftveissymptomer, er det helt riktig å vurdere om du skal bli hjemme, sier Meland.
Kan jobbe fra hjemmekontor
41 prosent av unge voksne sier at pandemien har ført til at de er mer tilbøyelig til å bruke forkjølelseslignende symptomer som unnskyldning, kommer det også frem i undersøkelsen.
– Det kan nok være rom for mer diskusjon om dette både i skoler, på universitet og på arbeidsplasser. Der det før ble sett på som skulking om man holdt seg hjemme med vondt i halsen – konsentrerer vi oss nå om å unngå smittespredning.
– Hjemmekontor og digital undervisning er også løsninger på dette når man har symptomer, men allikevel føler seg i form til å jobbe eller lære, sier Meland.
Selvtest ved symptomer
Dersom man har luftveissymptomer som feber eller hoste eller sår hals, er det anbefalt at ungdom og voksne tar en Covid-19-test før man drar på skole og jobb.
– Du kan enten bruke en selvtest i form av antigen-hurtigtest, eller teste deg på en teststasjon.
– Hvis testen er negativ, kan du ved vage symptomer dra på skole eller jobb samme dag, men hvis du blir verre i løpet av de kommende dagene, bør du ta en ny test. Har du mer kraftige symptomer og feber bør du uansett holde seg hjemme til du er bedre og feberfri, sier Meland.
Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Apotera i oktober 2021.
1001 personer over 18 år svarte på undersøkelsen. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen med utgangspunkt i målgruppen.