Anders Dysvik er professor i organisasjonspsykologi ved Institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI. Han har ledet Abelias ekspertutvalg om fremtidsrettede arbeidsgivere. Foto: BI

Fremtidens arbeidsliv

Tillitsbasert ledelse og fleksibilitet avgjørende

Publisert: 10. februar 2022 kl 13.36
Oppdatert: 10. februar 2022 kl 13.53

Abelia satte høsten 2021 ned et utvalg med arbeidslivseksperter for å gi råd og utvikle forståelsen for fremtidens arbeidsliv og hva det vil kreve av fremtidens arbeidsliv og ledere. Resultatet av dette arbeidet ble lagt frem i en rapport om fremtidsrettede arbeidsgivere torsdag.

–  Det å beholde og tiltrekke seg kompetanse ser ut til å være spesielt viktig for ledere fremover, sier Anders Dysvik, leder for Abelias ekspertutvalg. Til daglig jobber han professor i organisasjonspsykologi ved Institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI

Mange arbeidstagere er allerede på vandring og 50 prosent av norske arbeidstagere er enten på jakt etter ny jobb, eller åpen for nye arbeidsmuligheter. Derfor haster med å finne ut hvordan ledere kan beholde og utvikle kompetente ansatte fremover.

Selv trekker Dysvik frem tillitsbasert ledelse som noe av det viktigste funnet fra rapporten, men understreker at utvalget ikke har gjort noe rangering av de åtte punktene.

–  For å kunne bedrive tillitsbasert ledelse, må en leder like mennesker og anerkjenne de ulike delene av kompetanse som de ansatte har, sier han.

Dysvik definerer tillitsbasert ledelse med at det er viktig at den ansatte får autonomi innenfor uttalte mål og forventninger. Han mener også tillitsbasert ledelse er å legge til rette for mangfold og inkludering. Det handler i tillegg om at den ansatte ser at det er trygt å feile.

–  Lederen må ha tillit til at den ansatte selv er i stand til å ta gode valg med hensyn til hvordan arbeidsoppgavene skal løses, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Mer selvbestemmelse og fleksibilitet

Rapporten viser at 52 prosent av Abelias medlemmer mener at tillitsbasert ledelse og selvbestemmelse, blir mer viktig fremover og ingen mener det blir mindre viktig

Samtidig vektlegger også Dysvik et annet av punktene som utvalget har kommet frem til, og det er å legge til rette for en fleksibel arbeidsplass fremover. Han mener det bærende punktet må være at lederen stimulerer til en best mulig produksjon av tjenester og ikke tviholder på en tvungen struktur.

Koronapandemien har som kjent tvunget ledere og ansatte på hjemmekontor store deler av de siste to årene, og til å ta i bruk mange flere digitale arbeidsmetoder.

Utvalget bemerker at pandemien har ført til en lynrask utvikling av digitale ferdigheter blant ansatte, og både de og ledere har erfart at det er mulig å utføre langt flere arbeidsoppgaver hjemmefra. Dette har hatt store effekter på ansattes motivasjon og opplevde produktivitet. 

Arbeidsgiverne forsøker nå å finne ut hvordan de skal legge til rette for tilbakevendingen til kontorene, mens mange arbeidstakere benytter anledningen til å tenke gjennom hva de har behov for og hva de ønsker å bruke tiden på.

–  Her tror jeg det er viktig at ledere og ansatte diskuterer i fellesskap hvordan arbeidet skal utføres. Fleksibilitet betyr ikke at arbeidet skal kunne utføres hvor eller når som helst, påpeker Anders Dysvik.

Saken fortsetter under annonsen

Utvalget har kommet opp med følgende åtte punkter som kjennetegner fremtidens arbeidsliv:

  • Eksperimenterende

  • Tillitsbasert ledelse

  • Mangfold og inkludering

  • Arbeid med mening

  • Psykologisk trygt arbeidsmiljø

  • Fleksibel arbeidsplass

  • Kompetanse og utvikling

  • Lengre arbeidsliv

Klikk her for å lese hele rapporten fra Abelia