Forsker Therese E. Sverdrup ved NHH mener det blir viktigst for NRK å bevare tilliten fremover. Foto: Eivind Senneset

– NRK må bevare tilliten

Publisert: 23. mars 2022 kl 11.29
Oppdatert: 23. mars 2022 kl 14.38

De største utfordringene blir derimot å lede flytteprosessen fra Marienlyst, og å møte konkurransen fra strømmetjenestene.

Therese E. Sverdrup er førsteamanuensis ved institutt for strategi og ledelse på Norges Handelshøyskole (NHH).

Vibeke Fürst Haugen ble annonsert som ny kringkastingssjef på torsdag og tar over etter Thor Gjermund Eriksen som har hatt stillingen siden 2013.

– NRK er en institusjon som har høy tillit i befolkningen, spesielt når det kommer til nyhetsdekningen. Den tilliten tenker jeg at det er viktig å beholde fremover, sier hun og tror at noe av det første den nye kringkastingssjefen vil gjøre er å bestemme om NRK skal styrke det organisasjonen allerede er gode på, eller våge å gjøre noe helt nytt.

Når det gjelder medietrusselen fra strømmetjenester og nye medier viser Sverdrup til at NRK selv har etablert en strømmetjeneste i form av nrk.no og de har flere tv, radioapper foruten en nyetablert podcast-avdeling.

– De har på mange måter allerede svart på trusselen fra strømmetjenester ved etableringen av sine egne tjenester, men nå må de finne ut hva de ønsker å rendyrke fremover på dette område, sier hun.

En annen viktig problemstilling for den nye kringkastingssjefen vil bli å lede arbeidet med å flytte NRK fra dagens lokaler på Marienlyst til nye lokaler på Ensjø.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette vil være en stor utfordring, både når det gjelder å få til samlokalisering og det å lede en kjempestor byggeprosess, sier Sverdrup.

Fordel med intern kandidat

Therese E. Sverdrup mener det kan være en fordel at den nye kringkastingssjefen er intern og allerede kjenner NRK godt som institusjon.  Hun peker på at det kan være en utfordring å komme som ny toppleder til en bedrift som ekstern kandidat, og at det fort kan ta mye tid å bli kjent med en helt ny organisasjon. Ifølge Sverdrup ønsker de fleste store organisasjoner i første omgang å finne en god intern kandidat fordi det er raskere å komme i gang med arbeidet som ny toppleder.

– Her får NRK en kandidat som både har god intern erfaring og kjenner mediebransjen godt, og kan derfor fort komme i gang. På den andre siden kan det være en utfordring at en intern kandidat bare forvalter det som allerede har vært, sier hun.

Forsker på ledergrupper

Therese E. Sverdrup har selv forsket på dynamikken i ledergrupper og trekker frem at sammensettingen av den nye ledergruppen som Haugen skal sette sammen, blir interessant å se.

Vibeke Fürst Haugen er allerede medlem av dagens ledergruppe i NRK som direktør for Marienlystdivisjonen i NRK.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis hun ønsker kan Haugen nå benytte anledningen til å ta inn helt nye stemmer i ledergruppen for å utfordre litt. Det er også mulig å hente inn andre kandidater enn de opplagte her for å få nye perspektiv og mer mangfold i ledergruppen, sier Sverdrup. Selv mener hun at viktigheten av sammensettingen av en ledergruppe ofte blir oversett.

– Ganske mange undervurderer hva det vil si å jobbe sammen. Som toppleder kan du ikke være tett på organisasjonen hele tiden og da blir en god ledergruppe ekstra viktig, sier Sverdrup.

Mange har gjort et poeng ut av at NRK nå får sin første kvinnelige kringkastingssjef, noe Sverdrup også har merket seg, men tror dette har hatt lite å si for selve utvelgelsen.

– Når man skal ansette en kandidat på det nivået, blir det viktigst å få tak i den beste kandidaten uavhengig av kjønn, sier hun, men legger til at det er gledelig at det nettopp er den kvinnelige kandidaten som er den beste i dette tilfellet.