Line Andersen i Oslo tingrett etter at hun gikk til privat søksmål mot sin arbeidsgiver NRK. Andersen hadde flere valg, mener statsviter Ola B. Mannsåker. Gitt at hun ville saksøke egen arbeidsgiver, hadde hun få andre muligheter enn å betale eksterne advokater, skriver han.
Foto
Stian Lysberg Solum / NTB
Synspunkt

Uten fagforening i retten

Publisert: 26. mai 2021 kl 13.11
Oppdatert: 16. november 2021 kl 18.44

Ola B. Mannsåker er statsviter.

SYNSPUNKT. I Dagens Perspektiv 25. mai skriver Magne Lerø at en arbeidstaker «ligger tynt an» i en rettssak mot arbeidsgiver uten å ha en fagforening i ryggen. Det Lerø ikke spekulerer i, er hvorfor Andersens fagforening ikke var på saken.

Fagforeninger har gjerne flere medlemmer på samme arbeidsplass. Når medlemmene er mange og mener det samme, er fagforeningen samlet og sterk. Dersom noen av fagforeningens medlemmer står mot hverandre i en konflikt, svekkes fagforeningen. Hverken advokater eller fagforeninger kan forsvare to parter samtidig.  

Et notat fra NRKs hovedverneombud ble publisert av Dagens Næringsliv 19. mai. Ett av punktene i notatet er at fem av medarbeiderne i NRK sporten nektet å bli bemannet sammen med Andersen igjen. Helt unaturlig er det ikke å anta at noen av de fem er medlemmer i samme fagforening som Andersen.

I realiteten – og dette blir bare antagelser basert på egen erfaring – vil jeg tro at fagforeningen gjorde et valg om å ivareta det generelle arbeidsmiljøet og sine øvrige medlemmer. Fagforeningens standpunkt kan slik sett være et tidlig signal på hvor sterk sak en arbeidstaker har overfor arbeidsgiver.

Line Andersen hadde flere valg. Gitt at hun ville saksøke egen arbeidsgiver, hadde hun få andre muligheter enn å betale eksterne advokater.

 

Saken fortsetter under annonsen

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
synspunkt@dagensperspektiv.no.