Skal vi lykkes med digitaliseringen i bedriftene må vi ned i maskinrommet og skru på forretningsmodeller, strategi og organisasjon. Spørsmålet vi må stille oss er om vi skal bli mer relevante, eller mindre relevante, skriver Nina Riibe.

Foto
iStock/bowie15

Oppdatert eller utdatert?

Publisert: 13. desember 2021 kl 10.11
Oppdatert: 13. desember 2021 kl 10.13

Nina Riibe er adm.dir. i Econa

SYNSPUNKT: Det kan være tøft å følge med, og kanskje enda tøffere på jobb. Pandemien viste oss hvor fort forhold utenfor vår kontroll kan tvinge oss til å finne nye løsninger.

Samtidig må ikke det siste årets omveltning bli en falsk trygghet inn i fremtiden. Like lite som hjemmet ditt blir digitalisert av en robotstøvsuger, er bedriften din blitt digital av å poste på TikTok eller gjennomføre møter via Zoom.

Skal vi lykkes med digitaliseringen i bedriftene må vi ned i maskinrommet og skru på forretningsmodeller, strategi og organisasjon. Og ikke minst må vi sørge for å ha den kompetansen vi trenger. Spørsmålet vi må stille oss er om vi skal bli mer relevante, eller mindre relevante.

Skal vi være oppdatert – eller utdatert? Det er nemlig ingen alternativer. Om vi ikke holder farten oppe, vil noen andre gjøre det. I maratonøvelsen det er å lede en virksomhet holder det ikke bare å løpe fort, du må holde høyere tempo enn konkurrenten – hvis ikke blir du akterutseilt.

Oslo Economics har på oppdrag fra Econa skrevet rapporten «Fremtidens arbeidsmarked for økonomer – Hva betyr automatisering?». Der kan vi lese at norske arbeidstakere er i verdenstoppen når det kommer til digitalisering. Vi har en utbredt bruk av digitale verktøy. Vi vil likevel se en endring i måten vi jobber på, og hva vi jobber med i årene som kommer.

Mange av dagens toppledere gikk ut fra handelshøyskoler og andre utdanningsinstitusjoner en gang før årtusenskiftet, altså lenge før digitalisering, kunstig intelligens eller bærekraft sto på timeplanen. Dr. Mark Esposito er blant annet foreleser ved Harvard og rådgiver for WEF. Han mener at mange av modellene og teoriene vi bruker i dag er utdaterte. De baserer seg på teorier og en situasjon der man hadde overflod av ressurser. I dag har vi mangel på ressurser, men modellene er uendret. Det er behov for endring på mange plan.

Saken fortsetter under annonsen

World Economic Forum (WEF) spår likevel en lys fremtid for masterutdannede økonomer og høyt utdannede generelt. Behovet for høyt utdannet arbeidskraft er stort, og det er fremdeles en rekke oppgaver en robot ikke kan gjøre. Esposito peker blant annet på misoppfatningen knyttet til kunstig intelligens, som i bunn og grunn ikke handler om intelligens, men maskinlæring og mønstergjenkjenning.

Spådommen fra WEF er derfor at det for hver jobb som blir automatisert bort, kommer tre nye.

Det som derimot ikke er like sikkert er at de nye jobbene går til de som har jobben i dag. Selv om det på makronivå altså ser lyst ut for oss som gruppe, kan man fort på individnivå oppleve å få sitt Kodak-moment. Du må altså stille deg selv spørsmålet; skal jeg være oppdatert eller utdatert?

«Skal vi være oppdatert – eller utdatert? Det er nemlig ingen alternativer»