Å arbeide konsentrert over tid er vanskelig hvis du skal flytte rundt fra pult til pult, sier psykolog Knut Inge Fostervold, som har lest seg igjennom store mengder kontorforskning. 

Foto

Skynesher, Istockphoto (Illustrasjon)

– Statsbygg slår inn åpne dører

Publisert: 6. februar 2020 kl 13.33
Oppdatert: 7. februar 2020 kl 09.01

Knut Inge Fostervold er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Oslo. De siste årene har han og Jan Vilhelm Bakke – arbeidsmedisiner og overlege i Arbeidstilsynet, lest seg opp på en anselig mengde forskning som er gjort på åpne kontorlandskap.

Foto

Knut Inge Fostervold, førsteamanuensis i psykologi ved UiO (bildet), og Jan Vilhelm Bakke – arbeidsmedisiner og overlege i Arbeidstilsynet, har gått igjennom en anselig mengde forskning på åpne kontorlandskap. (Foto: UiO)

Konklusjonen deres er at de ikke finner noen klare fordeler ved åpne kontorlandskap og fleksible kontorløsninger.

Det de har funnet, er negative effekter som konsentrasjonsproblemer, økt sykefravær og produktivtetstap.

– Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, skriver i en kronikk i Aftenposten at vi vet for lite om hvordan vi skal lage gode kontorløsninger og at forskningen er mangelfull?

– Dét er å slå inn åpne dører. Ja, det er for lite forskning. Ja, all forskning har mangler. Men det er positivt hvis Statsbygg tar initiativ til å utlyse forskningsmidler som gjør at vi kan få mer uavhengig forskning på feltet, sier Fostervold, som presiserer at det er viktig at forskningsprosjektene ikke er knyttet opp mot bestemte tilbydere og løsninger.

Undrer seg over kritikken

Saken fortsetter under annonsen

Psykologen under seg over at Nikolaisen i kronikken har omtalt gjennomgangen en forskergruppe ved Høgskulen på Vestlandet har gjort av empirisk forskning på kontorløsninger som den første i verden av sitt slag.

– Det er ikke sikkert at det har vært gjort akkurat på denne måten før, men det finnes flere oppsummeringer av forskningsfeltet som er publisert internasjonalt, kommenterer han.

Han stusser videre over et eksempel der Nikolaisen viser til at 18 av 37 studier som undersøker støy i åpne landskap er gjennomført i et laboratorium, og ikke i faktiske landskap.

Man må skille mellom ulike typer arbeidsoppgaver

– Støy virker ikke annerledes på folk i et laboratorium enn i et åpent landskap. Støy går utover konsentrasjonen også i åpne landskap.

Statsbyggs utspill om at forskningen på kontorløsninger er mangelfull, får ikke Fostervold til å gå bort fra noen av de konklusjonene han og Bakke har trukket i kjølvannet av sin egen forskningsgjennomgang.

– Men det Nikolaisen har rett i, er at man må skille mellom ulike typer arbeidsoppgaver. Støy er eksempelvis et større problem hvis man har mye konsentrasjonskrevende arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

– Har overføringsverdi

Under Statsbyggs frokostmøte denne uken ble det blant annet pekt på at man vet for lite om omstillingsprosesser og ledelse knyttet til kontorløsninger.

Fostervold er positiv til ny forskning på blant annet flytteprosesser mellom ulike kontorløsninger, men viser til at også annen forskning på omstilling og ledelse har en klar overføringsverdi.

Mange har behov for å kunne arbeide på et sted der de er skjermet fra andre forstyrrelser.

– Et samarbeid mellom ledelsen og de ansatte der den nordiske modellen og trepartssamarbeidet benyttes, er ekstremt viktig for å lykkes med omstillingsprosesser. Det er viktig at ansatte opplever omstillingene som både nødvendige og rettferdige.

– Hva mener du er vil være beste kontorløsningen, eksempelvis i det nye regjeringskvartalet?

– Det avhenger av hva folk skal gjøre der, men jeg antar at det er med departementsansatte som med forskere. Mange har behov for å kunne arbeide på et sted der de er skjermet fra andre forstyrrelser. Det må antagelig være mulig å arbeide konsentrert der over tid. Dét er vanskelig hvis du skal flytte rundt fra pult til pult.

Saken fortsetter under annonsen