Foto

iStock

Ledelse som vises på bunnlinjen

Publisert: 14. april 2020 kl 08.57
Oppdatert: 14. april 2020 kl 09.09

Merethe Drønnen er Ph.D. i Organizational Leadership og aktuell med boken «Positivt Lederskap».

SYNSPUNKT. Finnes det ledelsesstiler som er mer effektive enn andre i å lede medarbeidere til høyere effektivitet og samtidig øker trivsel?

Ja, det er en av konklusjonene i boken «Positivt Lederskap» på Gyldendal forlag (2020), som viser til nyere forskning fra den positive psykologien. Positiv psykologi er forskningsbasert viten om hva vi mennesker gjør når vi fungerer optimalt, blir motivert, yter, trives og oppnår resultater.

Det er det vitenskapelige studiet av betingelsene og prosessene av som bidrar til flourishing eller optimal fungering av mennesker, grupper og institusjoner (Gable & Haidt, 2005).

Forskning har vist at ledere som satser på medarbeiderne og bedriftens humankapital får rikelig igjen i form av både økt engasjement og trivsel, økt produktivitet, innovasjon, salg, fortjeneste, kundetilfredshet og ansattlengde.

Bare 20 % av arbeidstakerne globalt er aktivt engasjerte i jobben sin

Forskning har også vist at bedrifter som skårer i topp 25 % av engasjementskalaen er 17 % mer produktive og 21 % mer lønnsomme enn de i laveste kvartil.

Saken fortsetter under annonsen

Forskning fra 142 land og 180 millioner arbeidstakere har vist at bare 20 % av arbeidstakerne globalt er aktivt engasjerte i jobben sin, det vil si at de har motivasjonsgiret på, er dedikerte, involverte og entusiastiske på arbeidet, og ser etter nye og bedre måter å oppnå bedre resultater for bedriftene. Dette er de ansatte som skaper vekst og nye kunder for bedriften.

Så har vi ca. 60 % som er tilstede, arbeider jevnt og trutt, men er ikke spesielt engasjerte i jobbene sine. De møter opp, er ikke uvennlige eller disruptive, men bryr seg ikke om å skape nye kunder, øke produktivitet, fortjeneste eller innovative løsninger for bedriften. De tenker mest på lunsjen eller neste pausen de skal ha, og er i stor grad «utsjekket» mentalt.

Til slutt har vi de rundt 20 % som benevnes «aktivt uengasjert» og som gjør omtrent det motsatte av de «aktivt engasjerte». De opptar lederes tid, er mer borte, har flere kvalitetsdefekter og bruker tid på å kose seg med misnøye.

Engasjement på arbeidsplassen vises igjen i kroner og øre. Til og med på aksjekursen. Engasjement er derfor en form for kapital; det er humankapital som vises igjen i bedrifters produktivitet.

Ledere som satser på å forstå sine medarbeidere og hvordan de motiveres, og i tillegg innfører teknikker fra den positive psykologien på arbeidsplassen, kan doble engasjementet og praktisk talt eliminere de kreftene som er aktivt uengasjert. Men dette krever en fundamental endring i perspektiv på ledelse. Ledelse handler om å nå mål gjennom sine medarbeidere. Da må man som leder forstå hva som skaper drivkraft, motivasjon og engasjement, og ha kunnskap om de menneskelige motivasjonskilder.

Visste du at forskning har vist at arbeidsgrupper som jobber aktivt med positiv psykologi har økt salget med 10 % og fortjenesten med 14 %?

Og at annen forskning har vist at bedrifter som er blant de topp 25 % på engasjementskalaen har 10 % høyere kundetilfredshet, 17 % høyere produktivitet og 21 % høyere fortjeneste?

Saken fortsetter under annonsen

Visste du at Microsofts leder Satya Nadella, som tok over lederstolen globalt i 2014, har tredoblet fortjenesten i bedriften globalt på fire år og at han har innført en form for positiv psykologi; å skape en vekstkultur i selskapet i samme periode?

Og at både Disney, IBM og Google også har brukt teknikker fra den positive psykologien med stor suksess?

Ledere har store muligheter til å påvirke sine medarbeidere og sin arbeidsplass. Forskning fra Gallup Organization (2017) har vist at ledere på globalt plan er ansvarlige for minst 70 % av variansen i ansattes arbeidsengasjement. Medarbeidere har ansvar for å bidra inn på arbeidsplassen, men ledere er de som kan initiere tiltak og innføre nye prosesser på arbeidsplassen.

Ledere har stor innflytelse, og bør bruke muligheten til å influere positivt på sin arbeidsplass og slik skape gode prosesser og vinn-vinn-situasjoner på arbeidsplassen.