Er det nå det skal skje? At Amazon kommer og tar oss?
Camilla AC Tepfers er partner og gründer inFuture.
SYNSPUNKT. Det er ingen smårolling som kommer til Norden.
Amazon er verdsatt til nær 40 prosent mer enn hele det norske oljefondet til sammen.
I fjor sendte Amazon ut 3,5 milliarder pakker. Det tilsvarer en pakke til annethvert menneske på jorden. I koronakrisen har netthandelen vokst dramatisk. Det kan illustreres med tall fra både USA og Norge. Fra 2009 til 2019 økte netthandelens andel av all handel fra 5,6 til 16 prosent i USA. Det tok altså ti år å øke andelen med ti prosentpoeng.
Under koronakrisen har det tatt tre måneder for netthandelen å vokse med nye ti prosentpoeng.
I løpet av første kvartal i år økte netthandelsandelen fra 16 til 27 prosent. I Norge melder Posten om en vekst i netthandelen på 60 prosent for andre kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.
Amazon er blant de selskapene i verden som er best posisjonert for denne veksten. Det kan vi blant annet se i investorenes forventinger. I Norge er Orkla pekt ut som et selskap som vil vinne på at Amazon kommer til Norden. Det er krevende økonomiske tider, men selskapet har kommet gunstig ut av koronakrisen. I skrivende stund, ligger Orkla i pluss hittil i år, med en kursvekst på 4 prosent. Til sammenligning er for eksempel handelsbedriften Clas Ohlson ned med 20 prosent. Amazon på sin side er opp 69 prosent.
Når Amazon kommer, så merkes det. Mens andre permitterer, annonserte Amazon nylig at de ville ansette 100.000 nye personer. I Storbritannia har Amazon 40.000 ansatte. Hvor mange de får i Sverige vil tiden vise, men Amazon har satt spor i Sverige på annet vis allerede. I 2018 etablerte de sitt datasenter i Stockholm. Herfra driver de sine nettskytjenester AWS (Amazon Web Services). Denne typen sentre trenger mye energi. Amazon har som mål å være 100 prosent fornybare i 2025. Derfor investerer de i vindkraft.
I september åpnet de sin første vindpark i Sverige, og de har allerede planer om en til
Til sammen vil disse vindparkene yte en effekt på 213 megawatt. Dersom denne utbyggingen hadde blitt gjort i Norge, ville det tilsvare 40 prosent av all vindkraft som skal bygges ut her til lands i år.
Kundeinnsikt blir viktigere enn noensinne. Når kundene først finner en leverandør de er fornøyde med, skaper det er sterkt, digitalt lim.
I en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag av StrongPoint, svarer 80 prosent av de spurte at for dem er det uaktuelt å skifte nettbutikk. Denne lojaliteten blir en selvforsterkende effekt, hvor leverandøren kjenner kunden stadig bedre og kan tilpasse kjøpsopplevelsen deretter.
Norske toppledere kan heller ikke delegere det digitale skiftet ned til en liten gruppe ildsjeler ett eller annet sted i organisasjonen
Amazon er i en særstilling når det gjelder kundeinnsikt. Denne særstillingen vil bli enda tydeligere når konsumentene er i ferd med å legge om sine handlevaner.
I dag, når vi skal kjøpe noe, søker vi på Google, eller om vi allerede har bestemt oss for butikken så oppsøker vi den direkte på nett eller fysisk. Amazon er ikke bare en butikk, de posisjonerer seg også for å bli selve innfallsporten til handleopplevelsen.
Store kundegrupper dropper Google-søket og går rett på Amazon.
Det gir nettaktøren store datastrømmer og dermed innsikt i hva folk vil ha. I tillegg har de et nettverk av 1,7 millioner små og mellomstore bedrifter, som selger sine produkter via Amazon Marketplace.
Amazon har dermed unike forutsetninger for å forutsi fremtidige bestselgere.
Hva kan vi gjøre da, i møtet med denne aktøren? Amazon er et digitalfødt selskap. Gründer og toppleder Jeff Bezos lurer ikke på om det digitale er veldig viktig eller bare litt. Norske toppledere kan heller ikke delegere det digitale skiftet ned til en liten gruppe ildsjeler ett eller annet sted i organisasjonen. De må engasjere seg personlig.
Amazons kan tilby kinderegget lav priser, et enormt utvalg og rask leveranse. Alt understøttes av fremragende, datadrevet innsikt. Norske varehandelsaktører bør bygge videre på sine styrker, som ikke minst handler om å etablere neste generasjons kanalsamspill mellom fysiske og digitale løsninger. De bør gå gjennom logistikken, herunder den vanskelige dørstokkmilen. De bør oppdatere sin merkevarestrategi, hvor egne merkevarer (private labels) og premiumprodukter blir viktigere for mange.
Og til sist, de bør styrke den datadrevne innsikten.
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.