Styret blir bedre med ansatte representert
I Dagens Perspektiv nylig, vises det til en undersøkelse som sier at norske selskaper i stadig mindre grad ikke har ansatte representert i styret.
Det hevdes at bedriftens ledelse og resten av styret mener det ikke fungerer med ansatte i styret. Det er vanskelig å forstå.
Gjennom mange års erfaring i ulike styrer har jeg en helt annen erfaring.
-
LES OGSÅ: Ansatt-representanter strippes for makt
I de aller fleste styrer hvor jeg har vært leder eller medlem har de ansattes representanter bidratt på en god måte.
Kanskje ikke alltid i vurderingen av regnskap etc., men med gode innspill om effektivisering, muligheter for styrking av kompetansen nær produksjonslinjene, tilbakemelding om miljøet i bedriften, eller tilbakemeldinger på produkter og markedsføring dersom det for eksempel er konsumvarer som produseres.
Jeg har fulgt utvikling i «standardstyrene» i mange år.
Jeg er klar på at styrene raskt ble mye bedre etter at ordningen med styrerepresentasjon fra ansatte ble innført.
Mange bedrifter søkte tidligere å få de mest kjente bedriftsledere inn i de «gamle» styrene. Men disse hadde ofte alt for mye å gjøre allerede og fikk dårlig tid til å sette seg inn i styredokumentene. Med ansatte i styret kom det opp andre viktige problemstillinger, noe som tvang alle styremedlemmer til å forberede seg bedre.
Så skal jeg innrømme at det nok kan være krevende å etablere en åpen tone i styret, og å få ansattrepresentantene til å forstå styrets rolle, hjelpe dem til å lese regnskapene og peke på styresaker som kommer opp. Det mener jeg uansett er daglig leders jobb.
Min egen erfaring er også at jeg som leder måtte ha tettere kontakt med de ansatte enn jeg normalt hadde hatt, delvis på grunn av at jeg måtte bli bedre kjent med tankegangen deres.
Det ga meg mye bedre innsikt i bedriftens liv, og bidro til å ta opp saker som kunne utviklet seg til problemer.
Siden jeg nå er varaordfører i en stor kommune bør jeg tilføye at i kommunestyrene er det jo ikke ansattrepresentanter. Men formannskapet har jevnlig møter i partssammensatte utvalg, og siden vi er i fusjonsprosess er de tillitsvalgte tett på hele prosessen.
Og det funker veldig bra!
Leif Frode Onarheim er varaordfører i Asker og tidligere næringslivsleder og president i NHO.
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.