Foto

Ole M. Stamland

Bløtkakeeffekten

Begeistring er smittsomt, men ikke noe man skal vaksinere seg mot

Publisert: 30. januar 2019 kl 09.52
Oppdatert: 30. januar 2019 kl 10.23

SYNSPUNKT | En leder må sørge for å stake ut en klar kurs, en visjon og mål. Motivasjon handler i stor grad om å gjøre noe meningsfullt for å nå de målene som er satt.

Er man motivert for det som skal til, er det et godt utgangspunkt for at man jobber med oppgavene med entusiasme og begeistring. Så er det selvsagt mange faktorer i tillegg, som anerkjennelse, autonomi, rammeverk, utvikling med mer, men jeg tror en avgjørende faktor for begeistring er den evne vi har til å la oss begeistre. En slags begeistringslatens. Man kan ikke kreve begeistring, men vi kan kanskje velge å la oss begeistre?

Jeg fikk med meg Farmen Kjendis for et par år siden, og spesielt en deltaker utmerket seg for meg; Petter Pilgaard. Hva er det som er så bra med han da? Jo det er den nysgjerrigheten, det pågangsmotet, den entusiasmen, den evnen han viser til å skape glede og god stemning rundt seg og ikke minst hvor lite selvhøytidelig han er. Mange av oss har mye å lære av Petter.

At det er mye god helse i en sablering, er det nok liten tvil om

Som helseutdannet er det selvsagt viktig for meg å påpeke at ikke hver dag bør være en champagnedag, men at det er mye god helse i en sablering, er det nok liten tvil om. Selv en værbitt hardhaus fra Hardanger som normalt sett gir uttrykk for at det meste er no «dill», lot seg rive med av Petter.

Jeg ser nok litt for mye på TV og 71 grader nord er et høydepunkt. Der skal deltakerne beskrive sine svake og sterke sider. Alexandra Joner beskrev at hennes sterke side var at hun var glad. Det skal nok sies at Joner ikke så spesielt glad ut der hun klamret seg fast i en fjellvegg høyt over bakken, men det er allikevel bedre å møte utfordringer sammen med en som er glad og positiv, og det er sikkert bedre for den som er glad selv også!?

Børge Ousland uttalte om sin ekspedisjonsvenn Erling Kagge at han var både uorganisert og utstyrt med ti tommeltotter, men allikevel en fantastisk ekspedisjonskollega på grunn av sin sjenerøsitet og gode humør.

Saken fortsetter under annonsen

Begeistring er altså smittsomt, men overhode ikke noe man skal vaksinere seg mot.

Jeg leste en gang et intervju med en kjent musikkprodusent som ble spurt om hva som kjennetegner mennesker som oppnår suksess. Deres svar var at de suksessfulle menneskene var personer som hadde en evne til å la seg begeistre. I stedet for å fokusere på seg selv, lot de seg rive med av de som lykkes, og brukte dette som en inspirasjon i egen satsing.

En leder må skape forventning og entusiasme om reisemålet, ikke flyturen eller hvem som er besetning og kaptein på flyet. Vi drar ikke på ferie til Gran Canaria fordi togturen til Gardermoen er så fin, men du verden så mye triveligere den togturen er om det er god stemning om bord, og jeg tror også oppholdet på Gran Canaria blir så meget bedre etter en slik tur.

Mintzberg beskriver at en lederoppgave er å være en gallionsfigur. Det er en viktig rolle, og trauste nordmenn må bli flinkere til å skape entusiasme. Vi trenger flere gallionsfigurer enn lederen alene, men viktigst av alt er at vi alle lar oss begeistre. Budskapet er at jeg vil spise mer bløtkake, men vi må også nyte bløtkaken, ikke fokusere på at kaken hadde vært bedre med vaniljekrem enn syltetøy eller at mor baker bedre.

Det er det jeg kaller Bløtkakeeffekten.

Ole M. Stamland er fysioterapeut med videreutdanning i ledelse. Han har ledererfaring fra Elixia, NAV, og kommune- og spesialisthelsetjenesten, og holder nå på med en masteroppgave i helseadministrasjon ved UiO.
Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.