Målstyrte fabrikker var mest produktive og nyskapende
Stanford-professor Nicholas A. Bloom med kolleger har i en studie undersøkt «strukturerte» måter å lede på – structured management practises – i 35.000 fabrikker i 2010 og 2015.
Ifølge universitetets hjemmeside Insights by Stanford Business fant forskerne at lederstil hadde like stor effekt på variasjoner i produktivitet som investeringer i forskning og utvikling – og dobbelt så stor virkning som penger brukt på teknologi.
Standardiserer arbeidet
Bloom sier i en kommentar hos Insights by Stanford Business at fabrikker med standardiserte måter å jobbe på vokste raskere, var mer lønnsomme, mer produktive og mer innovative. De hadde også større sannsynlighet for å overleve.
Forskning på ledelsesstrategier omfatter ofte noen få eksempler og/eller en begrenset datamengde. Blooms analyse er basert på en undersøkelse gjort av Census Bureau, som leverer tall og statistikker til amerikanske myndigheter. Ifølge Insights by Stanford Business er dette den første store randomiserte studien av ledelsespraksis i USA.
Fabrikker med standardiserte måter å jobbe på vokste raskere, var mer lønnsomme, mer produktive og mer innovative.
Bedriver målstyring
Her hjemme er målstyring gjenstand for en tilbakevendende debatt, der kritikerne frykter at målstyring kan gå for langt og virke mot sin hensikt, kanskje særlig i offentlig sektor.
- Les også: Målingens tyranni
Men – forskerne bak denne studien viser til at de fabrikkene som gjorde det best hadde ledere som bedrev nøye måling og oppfølging av produksjonsprosesser, produksjonsmål og medarbeideres innsats – for så å ta beslutninger på bakgrunn av dataene.
Studien beviser ikke at standardisert ledelse faktisk fører til bedre resultater, det vil si at det er en årsakssammenheng, presiserer Insights by Stanford Business. Bloom mener like fullt at lederstil spiller en stor rolle.
Han viser til at den typen ledelsespraksis har en sterk samvariasjon med ethvert mål på suksess. Selv tror han at ledelsen er den «hemmelige ingrediensen».