Illustrasjonsfoto.

Foto

Yiu Tung Lee | Dreamstime.com

Mulighetenes marked

Publisert: 9. oktober 2018 kl 08.40
Oppdatert: 9. oktober 2018 kl 10.39

Vibeke Hammer Madsen er administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke. Les flere av hennes synspunkt her.

SYNSPUNKT: Verden vil miste 75 millioner arbeidsplasser de neste fire årene, sier World Economic Forum i den ferske rapporten The Future of Jobs.

Men vi vil også få 133 millioner nye! 65 prosent av barna som begynner i grunnskolen i dag vil enda opp i jobber som ikke finnes i dag, hevdes det i samme rapport.

Kanskje blir ditt barn en droneflyver? Eller konsulent for robotoptimalisering av hjemmet?

I bunn og grunn er dette et positivt budskap: barn og barnebarn vil også ha en jobb og gå til. Noen drømmer kanskje om å slappe av på borgerlønn eller kraftig reduserte arbeidsdager. Det mener jeg er urealistisk når vi har en velferdsstat som skal finansieres. Jobb gir dessuten mening i livet og velfungerende mennesker.

Jeg uttaler meg på solid grunnlag: Når jeg nå går av i Virke, har jeg arbeidet i over førti år og har vært leder for en arbeidsgiverorganisasjon de siste 16. Og jeg gir meg ikke her – nå skal jeg ut i verden som frittstående kunnskapsarbeider med mange spennende oppgaver å ta tak i fremover.

Ikke smertefritt

Saken fortsetter under annonsen

Vi er i en overgangstid som utvilsomt vil by på utfordringer – merk dere at World Economic Forum anslår at endringene kommer i løpet av bare fire år. Det går raskt og kan bli smertefullt. Det er ikke gitt at de jobbene som legges ned erstattes med nye muligheter for de samme menneskene. Når en bygd mister sin nærbutikk er det ikke gitt at en ny arbeidsplass oppstår samme sted. Når du mister jobben du er trent for, er det ikke sikkert at det er din kompetanse som trengs til den nye. Det er slett ikke sikkert at globale aktører reinvesterer sitt overskudd i Norge. Den beste smertestillende medisinen er omstillingsevne og -vilje.

Jeg mener en av de største truslene mot det organiserte arbeidslivet er oss selv. Vi er for dårlige til å tenke nytt

Dette er utfordringene både ansatte, arbeidsgivere og politikere står overfor. Om alle har tatt inn over seg hvor store omveltningene er, er jeg usikker på.  

Ikke gro fast i det gamle

Norge er ikke lenger et industrisamfunn. Vi er et tjenestesamfunn og vi er et digitalt samfunn. Det betyr at markedene ikke kjenner landegrenser og at kundene ikke kjenner stengetider. Norge kan ikke stikke hodet i sanden som en forskremt struts og si at det ikke passer norsk arbeidsliv.

Vi har et godt fungerende trepartssamarbeid i Norge som gjør at vi har fått til en lang rekke viktige og nødvendige endringer, for eksempel pensjonsreformen. Jeg mener likevel at en av de største truslene mot det organiserte arbeidslivet er oss selv. Vi er for dårlige til å tenke nytt.

Uansett hvilket forslag det er snakk om, så kan jeg på forhånd si hva alle kommer til å mene. Arbeidstakersiden tviholder på antikvariske rettigheter, mens arbeidsgiversiden frykter nye reguleringer. Det gjør oss uinteressante og det gjør oss lite omstillingsdyktige.

Saken fortsetter under annonsen

Vi må våge å overraske hverandre. Vi må tenke ut av boksen sammen: Hvordan sikrer vi konkurransekraft for norsk næringsliv i det nye arbeidslivet samtidig som vi skaper gode arbeidsplasser?

Vi kan lykkes

Egentlig er det stor grunn for optimisme på Norges vegne. Jeg har stor tro på norsk næringsliv. Det er proppfullt av konkurransevilje og har alle forutsetninger for å lykkes.

Vi har rask adapsjon av teknologi i Norge og en utdannet befolkning. Vi har kort vei til gode markeder og en velfungerende økonomi. I robotenes tidsalder behøver vi ikke prise oss ut av den internasjonale konkurransen, men få til et samspill med teknologien som gir Norge et fortrinn.

Vi må gripe mulighetene.

Med statsbudsjettfremleggelse rett rundt hjørnet, vil jeg minne om at gode vilkår for næringslivet er selve nøkkelen til at en del av de 133 millionene nye arbeidsplasser skal lande i Norge. Gi næringslivet kraft til å investere, både i kunnskap og teknologi. Da kan vi ikke ha skatter og avgifter som gir norske bedrifter et dårligere utgangspunkt enn utenlandske konkurrenter.

Amazon vil etablere seg i Norge i løpet av to år, hørte jeg nettopp noen hevde.

Saken fortsetter under annonsen

Klart vi kan ta opp konkurransen i Norge, men vi må innse at den er tøff og stille godt forberedt.

Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.