Skole for arbeidslivet
Når prisene presses og vareutvalget blir stadig likere blant butikkjedene, kan sørvisen være det som avgjør hvorvidt kundene velger akkurat din butikk og ikke konkurrentens. Og da gjelder det å rekruttere de beste medarbeiderne og gi dem god opplæring.
Dette var noe av bakgrunnen for at Kiwi, som en av de første aktørene innen varehandelen, etablerte et eget skolekonsept i 1996, Kiwi-skolen.
Siden da har over 20 000 medarbeidere blitt uteksaminert fra skolen, som holder til på Lierstranda utenfor Drammen. Innpå 40 prosent av dem har utenlandsk bakgrunn.
Kunnskapshungrige
Markedsføring, svinn og drift, budsjettering, mattrygghet, ledelse, HMS og ikke minst kunnskap om varegrupper som ferskvarer, frukt og grønt, bryggeri, tørrvare, meieri og frys. Dessuten ranskurs.
Fagene på Kiwi-skolen spenner bredt. Noen kurs varer bare noen timer eller et par-tre dager. Andre strekker seg over flere måneder med undervisning og bedriftsbesøk kombinert med vanlig arbeid ute i butikk. Et viktig mål for skolen er også å motivere og inspirere.
– Det er veldig ettertraktet å gå på kurs. Folk opplever det som stort å komme inn på Kiwi-skolen og få mer kunnskap og gå mer i dybden, forteller Siyamak Nemati.
Som butikksjef med ansvar for over 50 medarbeidere på Kiwi XL Strømsø i Drammen vet han mye om interessen for kunnskap og kompetanseheving blant de ansatte.
Kobler arbeidsliv og utdanning
Noen kurs er obligatoriske, så som opplæringskurset for nyansatte. Andre kurs må man søke på. Det alle har til felles, er at de er tilpasset behovene de ansatte har i sine stillinger.
Kiwi-skolen retter seg mot medarbeidere på alle nivåer, fra nyansatte til butikksjefer og distrikt- og regionsjefer. Lederopplæring står sentralt. I tillegg til avgrensede, tematiske kurs, tilbyr skolen et omfattende traineeprogram for ansatte som ønsker å bli butikksjefer.
Satsingen på lederopplæring skyldes at intern rekruttering til lederstillinger er både ønsket og utbredt, samtidig som mange av lederemnene har lite formell utdanning.
Skoletrøtte på skolebenken
– Men hva med de som har valgt å jobbe i butikk fordi de er skoletrøtte? Vil de også sette seg på skolebenken hos Kiwi?
– Det hender noen reagerer på at de blir bedt om å ta et kurs på Kiwi-skolen, vedgår Nemati. Men skepsisen gir seg fort.
– Her handler det om å tilegne seg mer kunnskap om det man gjør og jobber med i hverdagen. Etter å ha vært på kurs blir de fleste veldig gira på å lære mer.