Morten Rostrup i Leger uten Grenser mener det mye som tyder på at WHO har lært av ebola-krisen, der organisasjonen kom altfor sent på banen. Nå har WHO innkalt til hastemøte om zikaviruset til uka. 

Foto

Terje Bendiksby / NTB scanpix

WHO kan ha lært av ebola-fadesen i kampen mot zikaviruset

Publisert: 29. januar 2016 kl 09.14
Oppdatert: 29. januar 2016 kl 09.14

– Selv om zikaviruset er annerledes enn det svært dødelige ebolaviruset, er det viktig å ta det svært alvorlig, understreker Rostrup.

Leger Uten Grenser har vært svært kritiske til WHOs håndtering av ebola-krisen. De mener at WHO tonet ned ebola og at de overså mange av faresignalene.

– WHO sviktet fullstendig, det var svært tragisk å se at det ikke fantes en adekvat beredskap mot epidemier. Av den grunn mistet man mye tid i kampen mot Ebola, og den manglende handlekraften kostet mange tusen liv, sier lege Rostrup som er spesialist i indremedisin.

Han sier at FN-systemet i etterkant evaluerte håndteringen, og at de kom med mange forslag til nye tiltak.

Krisemøte

– Spørsmålet er hvor mye de har fått gjort, men det virker som om de har lært, observerer Rostrup, som peker på at WHO alt har innkalt til krisemøte om zikaviruset til uka.

– De lar det ikke gå måneder slik de gjorde under ebolautbruddet. Men om de lykkes i å ta de grep som er nødvendig, gjenstår jo å se, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

– Det ser ut til at de prøver å gi rask respons.

Han understreker at zikaviruset må tas alvorlig, selv om det ikke er dødelig som ebola.

– Zikaviruset har vært sett på som en snill infeksjon, som gir ingen eller få symptomer. Men viruset er likevel skummelt. Viruset har spredd seg mye i mange land, og når man har så mange tilfeller ser man at sykdommen har andre følger, som at barn fødes med for små hoder. Det rapporteres også om alvorlige nevrologiske sykdommer som følge av viruset.

Viruset spres ikke fra menneske til menneske, men via mygg, som det er vanskelige å beskytte seg mot.

– Mygg får man ikke utryddet, men man kan fjerne kilder der mygg klekkes ut, som for eksempel i stillestående vanndammer i storbyene der det bor mange mennesker og smitten kan spres rask, sier Rostrup.

Mange sykdommer

Rostrup har ikke tidligere hørt at myndigheter advarer kvinner mot å bli gravide.

Saken fortsetter under annonsen

– Det viser at man ser svært dramatisk på sykdommen. Det er vanskelig å si om det er riktig å advare mot svangerskap. Det er mange usikkerhetsmomenter. Men det er viktig å være føre var når man ikke vet hvordan forløpet blir, sier han.

Rostrup minner om at zika-viruset bare en av mange alvorlige sykdommer.

– Vi må ikke glemme kampen mot de andre farlige virussykdommene, som for eksempel denguefeber og meslinger, understreker han.