Disse personlighetstrekkene vil bli erstattet av roboter
En gruppe tyske arbeidslivsforskere har undersøkt hvilke typiske personlighetstrekk som kjennetegner folk i jobber man i dag forventer vil bli sterkest utsatt for automatisering og digitalisering – altså hvem som må gi seg først i den store robotkrigen om fremtidens jobber.
Det er professor Eckhardt Bode ved Kiel instiutt for økonomi som sammen med et team av forskere har publisert funnene som er basert på en rekke forskjellige tyske databaser. Databasene dekker et bredt utsnitt av den tyske befolkningen og enkelte er tidligere blitt brukt til å presentere generelle konklusjoner om nord-europeere.
Forskerne har tatt utgangpunkt i de såkalte fem store personlighetstrekkene fra psykologien (se faktaboks). Deretter har de sett på hvordan sannsynligheten for at en jobb kommer til å bli digitalisert endrer seg etter hvilke personlighetstrekk som er fremtredende hos arbeidstakerne.
Åpenhet og følelsesmessig stabilitet
På langt nær alle resultatene er signifikante. Det er med andre ord ingen sterk sammenheng mellom de aller fleste personlighetstrekk og fremtidig digitalisering. Men likevel er det et par sammenhenger som viser seg som svært robuste: graden av åpenhet og graden av følelsesmessig stabilitet.
I to av databasene går det frem at hvor mer åpen man er for nye ideer og måter å gjøre ting på, desto lavere er sjansen for at man allerede jobber i en jobb som står i fare for å bli digitalisert. Det er kanskje ikke så overraskende. Mer nysgjerrige og oppfinnsomme folk er kanskje også flinkere til å gjøre seg uunnværlige. Trekk som er typiske for åpne personer er ukonvensjonell livsstil, fantasi, kreativitet og evenen til å lett la seg engasjere.
Da er det litt mer overraskende at jobber som i dag innehas av de som er minst nevrotiske blant oss, også virker å være blant de tryggeste. Er det en fordel mennesket ikke har over roboter, så er det evnen til å kontrollere egne følelser. Men her er det nok de litt mer ekstreme utslagene som dominerer i dataene. Svært ustabile personer søker seg gjerne til enkle og forutsigbare jobber – som igjen er et lett bytte for en automatiserende robot.
Utadvendthet og egoisme
Sosiale og utadvendte folk kan også gå fremtiden nokså lyst imøte. På dette var ikke konklusjonene like sterke, men i minst en av databasene fant forskerne belegg for å si at de med sterke menneskeegenskaper ville være sikret en jobb i fremtiden – særlig i helsevesenet.
En siste sammenheng som kun kom frem i et av datasettene var graden av varme, og dette funnet tegner mindre godt for de sosiale jobbene - og samfunnet som helhet. Jo mer omtanke for andre og selvoppofrende man var som person, desto lavere sannsynlighet for at jobben kommer til være der i fremtiden.
Skal man være helt sikker på en jobb i fremtiden er det med andre ord på tide å åpne opp for nye ideer og for andre mennesker, legge vekk tvangstankene og tenke mer på seg selv.
Innen psykologien antas det å være fem sentrale personlighetstrekk som kan beskrive variasjon i menneskers personlighet.
Følelsesmessig stabilitet – Folk med høy grad av følelsesmessig stabilitet kjenner ofte på indre ro og blir oppfattet som robuste. De er ofte trygge under press. I motsatt ende av skalaen finner man typisk nevrotiske trekk som engstelighet og nærtagenhet. (Engelsk: emotional stability).
Utadvendthet – handler om å utvise energi og direkthet i tale og væremåte i stedet for å være lukket og tilbaketrukket. (Engelsk: extraversion).
Varme – handler om å vise empati og omsorg for folk rundt seg. Folk med lite varme kan være sta og fremstå mindre hensynsfulle. (Engelsk: Agreeableness).
Kontroll – handler om å utvise ryddighet og pålitelighet. I ekstreme tilfeller kan det innebære et sterkt kontrollbehov. Motsatsen lar humla suse og er ofte forbundet med mer kreative innfall og mer uortodoks væremåte. (Engelsk: conscientiousness).
Åpenhet – Åpne typer har sans for nye ideer. Dette er ofte folk som er oppfinnsomme og fleksible så vel som tolerante for det som er annerledes og nytt. Mer lukkede personer tar ikke like ofte inn nye ideer, men er ofte langt mer praktisk anlagt. (Engelsk: openness).