Vikarens rettigheter ved utsatt gjeninntredelse

Publisert: 29. juni 2016 kl 09.43
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Spørsmål: Et vikariat varer i utgangspunktet i 1 år og den midlertidige arbeidskontrakten har en sluttdato tilsvarende. Hvilke rettigheter har vikaren dersom den det vikarieres for bestemmer seg for – og får arbeidsgivers aksept for – å utsette sin gjeninntreden i stillingen?

Kan arbeidsgiver da bytte ut vikaren uten at det foreligger særlige grunner for dette?

Ansatt vikar

Svar: I utgangspunktet er svaret ja – arbeidsgiver vil kunne avslutte vikarperioden etter utløpet av kontraktsperioden selv om den det vikarieres for bestemmer seg for å utsette tilbakekomsten. Dette må som utgangspunkt også gjelde selv om arbeidsgiver fremdeles har behov for vikar, og da slik at den opprinnelige vikaren byttes ut.

Begrunnelsen er nettopp det du peker på – en vikar med kontraktsperiode på ett år vil ikke ha rettigheter til å jobbe der lengre enn det kontraktsperioden tilsier.

Dersom du jobber i det offentlige vil imidlertid kvalifikasjonsprinsippet kunne medføre at en vikar som alt har jobbet i stillingen i ett år, ofte vil kunne være bedre kvalifisert enn andre eksterne søkere. Dette beror imidlertid på omstendighetene.

SBDL v/ advokatfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy

Saken fortsetter under annonsen

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva SandøyMaria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!