Foto

NTB Scanpix

–Vi er fornøyd med at regjeringen slår fast at Uber er ulovlig

Publisert: 6. september 2016 kl 10.44
Oppdatert: 6. september 2016 kl 13.47
Taxinæringen har tatt kraftig til motmæle mot Uber og teknologien som næringen mener presser prisene og lønningene. Nå forsøker regjeringen å hjelpe bransjen til å ta igjen det teknologiske forspranget ved liberalisering av regelverket. Samtidig slås det fast at man ikke kan kjøre taxi for Uber i Norge med dagens regler.
 
– Vi ønsker å se på løsninger som fjerner taksameterkravet ved at pris skal kunne beregnes via GPS-baserte mobilapplikasjoner, sammen med nye krav om prisopplysninger som styrker passasjerenes interesser. Vi skal også vurdere om det kan foretas endringer i regelverket for drosjesentraler og organiseringen i næringen, samt muligheten for en oppheving av kravet om at drosje skal være hovederverv for løyvehaver.
 
Det uttalte statssekretær Tom Christer Nilsen (H) under et møte med taxinæringen mandag. Endringer i regelverket vil kunne tre i kraft tidligst rundt årsskriftet.
 
Styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland, deltok på møtet. Han er åpen for nye løsninger, om ikke entusiastisk.
Saken fortsetter under annonsen
 
– Vi får se hva man kommer frem til på det området. Systemet skal jo lages, og da går tiden fort, sier han til Dagens Perspektiv: – Men vi er svært fornøyd med at regjeringen gjør det klinkende klart at Uber er ulovlig i Norge.
 
Det var ikke regjeringens ord i saken, men ifølge Trevland fastlo statssekretæren enda en gang at man må ha drosjeløyve for å kunne drive taxi i Norge.
 
Det finnes i dag om lag 8239 drosjeløyver i Norge. Av disse er 1780 i Oslo. Antallet fastsettes politisk av fylkeskommunen og har vært relativt stabilt de siste årene. 
 
Saken fortsetter under annonsen
For å få løyve må man søke hos kommunen, og der rangeres søkerne ofte etter ansiennitet. Det kan man bare skaffe seg ved å jobbe som drosjesjåfør for en løyveinnehaver som ikke kan kjøre på løyvet sitt i 24 timer i døgnet. Antallet søkere har også vært stabilt de siste to årene. I Oslo har om lag 600 personer søkt om drosjeløyve i år, og det er ventet at rundt 100 løyver vil bli tilgjengelig gjennom dødsfall eller andre grunner.
 
Regelverket for drosjeløyve åpner ikke enkelt opp for aktører som Uber. I forskriften om godkjenning og drift av drosjesentraler og drosjeløyver i Oslo kommune er det oppstilt flere krav som må godkjennes før man kan drive lovlig, blant annet må man være tilknyttet en drosjesentral som må være godkjent av kommunen.