Sebastian Thrun har troa på et nytt arbeidsmarked som følge av automatisering av dagens arbeidsplasser.

Foto

NTB scanpix

Uber eller Bergen Taxi? Store og små spørsmål fra Davos

Publisert: 21. januar 2016 kl 16.19
Oppdatert: 22. januar 2016 kl 08.09

Tema for årets økonomimøte, World economics forum, i Davos er "den fjerde industrielle revolusjon". En ny økonomi er spådd å vokse fram, som skal vende opp-ned på- og blande sammen sektorer. Teknologi er ledestjernen - og samtidig den store stygge ulven.

Tekonologi- finans- og verdensledere har møtt opp for å diskutere hvilken retning som skal stakes ut i årene som kommer.

– Uber [kommerikke nødvendigvis til å være vinneren i den globale økonomien i fremtiden. Det kommer til å være masse lokale ”Ubere” i fremtiden, som ikke heter Uber. (...) På et tidspunkt kommer Bergen Taxisentral til å være like god på den typen aktivitet, sa statsminister Erna Solberg til dn.no i forkant av hennes møte med gründeren bak den amerikanske drosje-suksessen.

Størrelse betyr lite

Statsministeren, som under forumets første dag sto hardnakket på at Norge ikke ble fattigere til tross for et voldsomt fall i "oljefondets" verdi, tror det blir større konkurranse i den nye økonomien etterhvert som teknologi materialiseres.

- Det har typisk vært sånn at "size matters", altså den som vinner markedet, vinner alt. Da får du Microsoft, da får du Facebook, da får du Google, da får du de store. Når du kommer over på ting, er det ikke på samme måten. Da bruker du internett som en plattform for å formidle noe fysisk, og det tror jeg blir mer konkurranseutsatt, sier hun til dn.no.

Store spørsmål

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig stilles det fra scenene i Davos spørsmål ved tilpasningsdyktigheten til bedrifter og politikere: vil maskiner erstatte mennesker i stor skala, og hvilke samfunnsøkonomiske konsekvenser vil det få?

Flere trekker linjer til den pågående migrantkrisen i Europa.

Styreformann Peter Brabeck i Nestlé, verdens største produsent av mat- og drikkevarer, advarte mot at hele land kan kastes ut i ustabilitet om teknologien som stadig erstatter menneskelige arbeidere, ikke også genererer nye arbeidsplasser.

- Andre indutrielle revolusjoner kostet mange mennesker hodet. Jeg er ikke sikker på at vi har nok tid til å la de gode markedene fikse alle disse problemene, sa han ifølge ft.com.

Han får støtte fra Karl-Ludwig Kley, administrerende direktør for det tyske forsknings- og teknologiselskapet Merck, som i hovedsak driver i farmasøytmarkedet. Til CNBC sier han at "det er for mange problemer som samler seg opp i Europa for øyeblikket." Lave renter, den Europeiske Sentraklbankens store pengetilførsel til markedet, og lave oljepriser trekkes fram.

- Det er mange positive tendenser som forhindrer politikere fra å gjennomføre nødvendige stukturelle tiltak, sier han.

- Ikke negativt

Saken fortsetter under annonsen

Den amerikanske MIT-professoren og medforfatter av "The Second Machine Age" (som omhandler hvordan moderne teknologi endrer industrier), nekter å la seg påvirke av flere negative vinklinger som fremmes under Davos-forumet:

- Vi går inn i en verden hvor det vil være betydelig mer velstand, og betydelig mindre arbeid. Og det bør ikke være en dårlig ting - vi må skamme oss om vi gjør det til en dårlig ting, slår ham fast under et intervju med ft.com.

Ambisiøse mål

En studie presentert i sammenheng med forumet konkluderer med at automatiseringen av arbeidsplasser i 15 av verdens største økonomier, vil resultere i at over sju millioner arbeidsplasser fordufter de neste fem årene. Samtidig vil den samme teknologien kun skape omkring to millioner nye arbeidsplasser. 

- Så godt som ingen i den etablerte industrien beveger seg fort nok, mener oppfinneren av Googles selvkjørende bil, Sebastian Thun i samme avis.

Men målsetningene er mange, og omfattende. Kunstig intelligens og teknologi som kan løse problemer mennesker ikke har evnet å gjøre noe med, står i sentrum. Foruten å gjøre drosjesjåfører og piloter overflødige, går verdens teknologiske ledere inn for å reversere klimaforandringer og, i likhet med USAs president Barack Obama, kurere kreft.

- Med framveksten av ny teknologi, har vi alltid skapt nye jobber, sier Thun.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg vet ikke hva disse jobbene vil innebære, men jeg er sikker på at vi vil finne dem, forsikrer han.