Tre rentekutt i år?
Ifølge meglerhuset Nordea Markets morgenrapport kommer det til å komme tre rentekutt i år, og at Norge dermed vil få nullrente før utgangen av 2016.
– Nedjusteringen kommer på bakgrunn av nye og lavere oljeprisprognoser, lavere forventede renter ute, høyere premier i pengemarkedet og svakere vekstmoment i norsk økonomi, skriver sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.
Nordea har tidligere spådd to kutt i styringsrenta i løpet av året.
Svakt over hele linja
Meglerhuset la også fram nye prognoser for oljeprisen og den norske kronen torsdag.
Oljeprisprognosen revideres ned, til 41 dollar fatet i 2016 og 60 dollar fatet i 2017, fra henholdsvis 49 dollar og 65 dollar.
– Oljeprisen vil i den nye prognosen komme opp i USD 50 ved årslutt, heter det i rapporten.
Også den norske kronen vil forbli lav i lang tid, skriver Olsen:
– Vi justerer også våre prognoser for NOK og for rentekurven her hjemme. Siden 2014 har rentedifferansen falt i tandem med oljeprisen. Det har gitt en perfekt storm for NOK. I våre prognoser vil denne utviklingen ta slutt. Med tre rentekutt fra Norges Bank ser vi mer nedside i rentedifferansen, men vi tror bunnen for oljeprisen er bak oss.
Slik ser Nordea Markets prognoser for den norske kronen ut:
Finansministeren: – Det blir trangt
De økonomiske utsiktene er svakere enn i fjor høst, og den lave oljeprisen kan utsette oppgangen, advarer finansminister Siv Jensen (Frp). Hun varsler et stramt budsjett for neste år, skriver NTB.
– Det er viktigere å sikre at folk har en jobb enn å iverksette nye, dyre prosjekter, sa Jensen da hun talte under hovedorganisasjonen YS' inntektspolitiske konferanse i Oslo torsdag.
– Jeg verken kan eller vil forskuttere arbeidet med statsbudsjettet for neste år, men det er ingen hemmelighet at trangere økonomiske tider og stor usikkerhet knyttet til flyktningstrømmen legger beslag på betydelige ressurser, tilføyde hun.
Jensen røpet imidlertid at regjeringen innenfor et «mer begrenset handlingsrom» vil prioritere vekstfremmende skattelettelser, samferdselstiltak og innovasjon.
– Andre områder vil måtte vike for jobb nummer én – nemlig å legge til rette for flere og nye jobber, sa Jensen ifølge NTB.