Trafikken faller på flere av de konkurranseutsatte toglinjene
I forrige uke presenterte NSB et av sine beste resultater noensinne. Det var hovedsaklig to grunner til det. Resultatet fra eiendomsdrift- og salg er fortsatt en honningkrukke for konsernet, men aller viktigst er at NSB har begynt å tjene godt med penger på persontrafikken.
Samtidig med at konsernet la frem resultatet, ble det også lagt frem trafikktall for alle toglinjene som NSB er forpliktet å tafikkere. Her har vi tatt disse tallene og bearbeidet dem for å tydeliggjøre hvordan togtrafikken fordeler seg på de forskjellige linjene. Jo større sirkel, desto mer trafikk.
Som det fremgår av figuren under er det togtrafikken i Osloområdet som står for brorparten av NSBs aktivitet på skinner. Faktisk for dobbelt så mye som resten av landet til sammen.
Dessverre har ikke NSB tall på de forskjellige linjene innad i Osloregionen. Ifølge seksjonsleder i NSB Øst, Mari Bragstad, skyldes det blant annet samarbeidet med Ruter. Men samtidig sier hun at en tommelfingerregel er at tallene for denne regionen innebærer det meste av den regionale togtrafikken til og fra Oslo og steder innenfor en times togtur.
Deretter kommer mange av de lukrative regiontogene rundt de store byene som også har relativt mye trafikk gjennom året. Som ventet er det regionale linjer i distriktene som er minst.
Trafikkvekst
Tallet bak hver toglinje viser tafikkveksten i prosent siden 2014. Noen av de små linjene har vokst ganske friskt, men fra små nivåer. Dette gjelder for eksempel Halden til Göteborg og Porsgrunn til Notodden. Men den største veksten i volum er for de store linjene rundt storbyene. På Eidsvoll til Skien, som er NSBs linje som går innom Gardermoen, var trafikkveksten på 21,9 prosent i fjor. Men veksten i Osloregionen var likevel på mer enn dobbelt så mye, i antall passasjerer, som i resten av landet til sammen.
Konkurranse om små ruter
Til sist har vi markert hvilke av NSBs ruter som er planen skal konkurranseutsettes med grønt. Som det fremgår av figuren er det ikke bare små ruter som legges ut på markedet, med unntakt av Sørlandsbanen mellom Oslo og Stavanger og Dovrebanen mellom Oslo og Trondheim, er det også ofte ruter hvor trafikken har stagnert eller er på vei ned.
(Gjøvikbanen er ikke med i datamaterialet. Gjøvikbanen er allerede konkurranseutsatt og NSB drifter på denne strekningen).