To trekk kan gi brå nedgang
Lønnsomheten i norske banker holder seg godt oppe, til tross for økte tap knyttet til utlån til oljerelatert virksomhet. Kapitaldekningen i bankene er doblet etter finanskrisen og likvideten er bedret. Beregninger i sentralbankens rapport «Finansiell stabilitet 2016» viser at bankene også kan tåle betydelige tap på eksponeringene mot oljenæringen uten at kapitaldekningen faller.
«Skulle problemene i oljevirksomheten spre seg til andre næringer, som næringseiendom, kan tapene bli betydelig større,» skriver sentralbanken i rapporten.
– Norske banker er blitt mer robuste. Stresstesten i rapporten viser at kapitaldekningen i bankene kan falle betydelig ved et tilbakeslag, men fortsatt holde seg godt over minstekravene, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen.
Han og hovedstyret i Norges Bank ser imidlertid også svakheter, som i verste fall kan sende norsk banksektor og økonomi i fritt fall:
– Det gjelder særlig den sterke veksten i eiendomsprisene kombinert med høy gjeld i husholdningene, sier Nicolaisen.
De frykter at høy boligprisvekst vil føre til ytterligere økning av gjeldsopptaket i norske husholdninger. Samlet sett kan det gjøre husholdningene «mer sårbare og øker faren for en brå nedgang i etterspørselen og økte utlånstap i bankene fram i tid,» skriver sentralbanken.
«Gjeldsveksten har kommet ned de siste årene, men gjelden øker fortsatt mer enn husholdningenes inntekter. Den sterke veksten i boligprisene kan øke gjeldsopptaket. Andelen husholdninger med svært høy gjeldsbelastning har fortsatt å stige. Yngre husholdninger er spesielt utsatt fordi mange har mye gjeld, høy rentebelastning og lite annen formue enn bolig. Den høye gjeldsbelastningen øker faren for at husholdningene strammer inn på konsumet ved bortfall av inntekt, økte renter eller boligprisfall. Det kan forsterke et tilbakeslag i økonomien og gi økte tap i bankene,» heter det i styrets vurdering.
Også boligmarkedet bekymrer. Eiendomsprisene har steget betydelig de to siste årene, og siden i vår har veksten i boligprisene tiltatt og vært særlig sterk i Oslo og områdene rundt.
«Også prisene på næringseiendom har fortsatt å stige kraftig det siste året. Næringseiendom er den enkeltnæringen bankene har størst eksponering mot. Det er også den næringen som historisk har påført bankene størst tap i kriser,» påpekes det i rapporten.