Staten sliter med endring
Statsansatte opplever i liten grad at endringer har gitt økte resultater, at de har fått medvirke i endringsprosesser eller at endringsprosesser har dem gitt nye utviklingsmuligheter. Det viser medarbeiderundersøkelsen 2016 som Difi har gjennomført blant statlig ansatte.
– Det er urovekkende når vi vet at offentlig sektor står overfor krevende omstillinger. Det krever statlige ledere med kompetanse og evne til å få med seg medarbeiderne for å skape nødvendige endringer og resultater, sier Difi-direktør Steffen Sutorius i en pressemelding.
Kun 1 av 4 anser digitalisering som «svært viktig»
Nye krav til effektivisering, digitalisering og utvikling av nye brukerrettede tjenester krever en mer strategisk tilnærming til kompetanseutvikling i staten, mener Sutorius.
Under halvparten av medarbeiderne i staten mener at virksomheten utnytter potensialet som ligger i digitale løsninger, mens hver fjerde medarbeider er uenig eller helt uenig i dette, heter det i pressemeldingen. 58 prosent av lederne opplever at digitalisering er prioritert i utviklingen i deres virksomhet.
– Det er bekymringsfullt for evnen til omstilling at kun hver fjerde leder i staten peker ut digitalisering som en særlig viktig ledelsesutfordring fremover. Dette understreker behovet for å øke den strategiske IKT-kompetansen for toppledere i staten. Det er et område Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Difi prioriterer høyt, blant annet gjennom Program for bedre styring og ledelse i staten, understreker direktøren i Difi i pressemeldingen.
LES MER:
- Prøver å endre seg: 8 av 10 ansatte i staten har vært gjennom endringsprosesser de siste tre årene
Manglende styring
Resultatene fra medarbeiderundersøkelsen viser at statlige virksomheter sliter med å gjennomføre digitale endringsprosesser. Selv om 64 prosent mener at digitalisering er viktig for måloppnåelse for virksomheten, opplever kun 31 prosent av medarbeiderne i staten at digitaliseringsprosjekter er godt styrt og når sine mål, heter det.
Undersøkelsen viser også at ledere skårer høyere på en støttende enn en styrende lederstil.
Begge lederstilene er viktige. Difis vurdering er at statlige virksomheter bør utøve en mer styrende og målorientert ledelse for å øke gjennomføringsevnen, skriver direktoratet i sin pressemelding.
Kun en av tre svarer at ledere i virksomheten blir fulgt opp når resultater uteblir. Lederne selv er enda mer kritiske.
– Tallene tyder på at ledere blir for lite fulgt opp. Det betyr at ledelse har stor betydning og må bli viktigere i statlige virksomheter, mener Steffen Sutorius.
Liker å jobbe i staten
Ellers viser resultatene i medarbeiderundersøkelsen 2016 i hovedsak en positiv utvikling. Undersøkelsen viser at staten fortsatt er en attraktiv arbeidsgiver som klarer å tiltrekke seg engasjerte arbeidstakere. Medarbeiderne har blitt vesentlig mer stolte over jobben sin siden den første undersøkelsen i 2007, heter det.
Les mer:
- Forsker om statens medarbeiderundersøkelse: – Alle spørsmålene er positivt formulert
- Les om hele undersøkelsen hos Difi: Medarbeiderundersøkelsen 2016