Å sette mål ut ifra egne interesser og prestasjoner gir de beste resultatene, skriver psykologiprofessor

Foto

Dmitry Guzhanin | Dreamstime.com

Slutt å sammenligne deg med andre

Publisert: 7. september 2016 kl 10.48
Oppdatert: 7. september 2016 kl 10.48

De fleste har mål. Det kan være alt i fra ikke å komme for sent på jobb, til å trene mer. Jobbe mer effektivt, bli flinkere til å koble av. Øke bedriftsomsetningen eller kutte kostnader. Mål er bra, men minst like viktig er hvordan målene settes, skriver psykolog Bobby Hoffman i Psychology Today.

Det er i hovedsak tre metoder som blir brukt:

  • Egenutvikling: Hvordan gjør jeg det nå i forhold til før? Denne metoden handler i stor grad om å sette mål som forbedrer egne tidligere prestasjoner. Det man sikter mot er lett målbart, da det handler om opplevelsen av gradvis forbedring. Dette kan føre til indre motivasjon.
     
  • Prestasjonsmål: Denne metoden brukes av mange, der man måler prestasjonen opp mot definerte nøkkeltall, ofte definert av andre enn seg selv. En vanlig variant for bedrifter er salgsbudsjetter, tydelig definerte måltall som en selger jobber mot. Prestasjonsmål fungerer bra på den måten at den omfatter tydelig definerte krav som er lette å måle. Ulempen er fraværet av autonomi og følelsen av kontroll.
     
  • Sosial sammenligning: Hvordan gjør jeg det i forhold til andre? Sosial sammenligning er den vanligste, men også den mest utfordrende, skriver Hoffman. Her bruker man andre personer eller grupper, som det er naturlig å sammenligne seg med, som en målreferanse. Denne blir ofte brukt av uerfarne arbeidere som ikke har noe grunnlag for å sette egendefinerte mål. På den andre siden preger den også konkurranseutsatte miljøer, der målet er å «vinne» over andre.

Se innover, ikke nedover

Fra et ledelsesperspektiv er det lett å bli komfortabel med sosial sammenligning. Det vil fungere som en pekepinn for prestasjoner, og danne grunnlaget for normer og kultur i organisasjonen, noe som kan skape samhold.

Problemene oppstår når man ser nærmere på hvem man bruker som sammenligningsgrunnlag. De fleste sammenligner for å styrke egen posisjon, og velger derfor å se nedover, mot personer som allerede oppfattes som «dårligere». Dette kan virke mot sin hensikt, da det kan føre til at en person søker oppgaver han allerede kan, og unngår det ukjente i frykt for å bli sammenlignet med folk som er bedre på området, forklarer Hoffman.

Man bør, om mulig, sette målene sine ut ifra egne, tidligere prestasjoner. Med egenutvikling som mål, har en person full kontroll over prosessen. Man setter egne mål, velger strategi selv, og følger utviklingen. Ser man for mye på andre, dras oppmerksomheten mot andres atferd og konsekvenser av egen innsats, noe som kan skape spekulasjon og negativitet, avslutter Hoffman.

Saken fortsetter under annonsen