Modulprinsippet fungerer for alt fra byggeklosser til lastebilproduksjon og matlaging. Du har en basis, og bygger så ut til ulike variasjoner. 

Foto
ID 30735414 © Gicamatescu | Dreamstime.com

Slik oppnår bedrifter dobbel effektivitet

Publisert: 9. desember 2016 kl 10.02
Oppdatert: 6. mars 2017 kl 11.17

Martin Sköld - foreleser ved Handelshögskolan i Stockholm - er aktuell med boken «Dubbelt effektiv», og det handler om byggeklosser. Eller moduler om du vil. Til Nyteknik.se sier Sköld at modulsystemet er nøkkelen til å oppnå det han omtaler som dobbel effektivitet i bedrifter.

Kort fortalt er poenget at man har et antall basismoduler i virksomheten som man siden kombinerer på ulike måter til produkter og kundetilpasninger ved hjelp av variasjonsmoduler. Sköld bruker Scania som eksempel. De produserer store nyttekjøretøy, som busser og lastebiler, og forskeren går såpass langt at han mener at Scania burde få like mye erkjennelse for sitt modulsystem som Toyota har fått for Lean; en metodikk som har spredt seg verden rundt. I Scania er ikke en lastebil en lastebil. Scania kan ved hjelp av sitt modulsystem bygge en million ulike lastebiler, tilpasset til kundenes ønsker.

To typer effektivitet

Martin Sköld skiller mellom to typer effektivitet:

Indre effektivitet
Rasjonell produksjon. Ofte gjentas samme sak mange ganger, og man blir flink til å gjøre det man gjør raskt og med mindre kostnader. Typisk for produksjon av standardiserte produkter i stort volum.

Ytre effektivitet
Kundenytte og individuell tilpasning til kundens spesielle ønsker og behov.

Den svenske forskeren sier i et intervju med Kvalitetsmagasinet.se at det er få bedrifter som er effektive på begge måter. Han mener at mange bedrifter vil kunne øke effektiviteten sin markant ved å satse begge typer effektivitet samtidig.

Byggeklosser

Saken fortsetter under annonsen

Modulene, eller byggeklossene om du vil, vil variere fra bedrift til bedrift, og trikset for å øke effektiviteten er ifølge forskeren å finne de basismodulene som fungerer optimalt for akkurat din bedrift. Produksjonen skal kunne skje rasjonelt, men samtidig skal modulene ha et grensesnitt som gir rom for å bygge på med  variasjonsmoduler som gir stor kundenytte. Først da oppnår man dobbelt så stor effektivitet.

Grunnmodulene kombineres med variasjonsmoduler som kan brukes på mange områder. Det er som med Lego. Legoklosser produseres store volum, men de kan settes sammen i en uendelig mengde kombinasjoner. Dermed blir de effektive i volum og variasjon - samtidig.

Kan brukes av alle

Sköld tror at modulprinsippet kan brukes i alle foretak, og har selv blant annet brukt indiske restauranter og undervisning som eksempler. I restaurantene brukes noen basismatvarer, som «bygges ut» med ulike variasjoner i krydder, styrkegrader, sauser etc. Utdanningsforetak kan ha et basispensum, men lage varierte utdanningstilbud ved å eksempelvis tilby ulike, kundetilpassede varianter av gruppeundervisning, individuell undervisning, forelesninger eller egenstudium.

Teknikken kan selvfølgelig også brukes på privaten, for eksempel i garderoben. Hvis du har en basisgarderobe, som kan kombineres med mange ulike klær, pluss noen «variasjonsklær», blir mulighetene mange.