Sladdersjefen
Sladder på jobben kan ta mange former. Det kan være én person som står bak eller det kan gå i alle retninger. Det kan være lettsinnet sladder, eller systematisk negativ sladder. Det kan tilhøre sjeldenhetene, eller være en vanlig del av hverdagen.
– Vi vet fra før at det er bra at folk snakker sammen. Noe må man jo ha å snakke om, og da snakker man om folk rundt seg, sa psykologiprofessor Ståle Einarsen til Dagens Perspektiv tidligere i år.
Men hva hvis det er sjefen som står bak all sladderen?
- Les mer: Derfor sladres det på jobben
Tilbud og etterspørsel
Sladder kan føles ekstra sårende dersom det kommer fra lederen, men sladder kan faktisk stille mottakeren i et like dårlig lys som den som starter det. Det skriver forfatter og rådgiver innen arbeidslivsprestasjoner, Joseph Grenny, i Harvard Business Review. Han forklarer at sladder oppstår fordi det finnes en etterspørsel etter det, på grunn av fire «goder»:
- Status: Tilgang på sladder gir en indikasjon på at man har en viss sosial status. «Sjefen forteller dette til meg».
- Forhold: Sladder skaper en illusjon om et nærere forhold enn man egentlig har.
- Tillit: Sladder medfører et krav om ikke å føre denne informasjonen videre, noe som skaper en falsk tillitsfølelse mellom mottaker og sladderstarter.
- Troverdighet: Fordi å være sladdermottaker medfører disse tre «godene», så vil man tro at sladderen er sann.
Det negative sladderet
Grenny skriver at for det første er følelsen av status og tillit som sladdermottaker ofte en falsk følelse. Oftere enn ikke handler dette om at lederen demonstrerer sin posisjon i stedet for å skape et nært forhold til én enkelt ansatt.
For det andre stiller sladder fra lederen mottakeren i en vanskelig situasjon. For å bevare tilliten til lederen følger det at man må bryte tilliten til en kollega ved å late som om man ikke vet noe om en situasjon man har kjennskap til.
For det tredje er sladder, per definisjon, kritikk uten ansvar for reaksjonen, og uten integritet, skriver Grenny.
Forebyggingen
For å hindre at sladder oppstår, også fra lederen, må man fjerne etterspørselen etter det. Grenny forklarer at alle som har deltatt i sladderen, enten på tilbuds- eller etterspørselssiden, er medskyldige, og derfor må være med på avviklingen. Han definerer tre punkter for å slå kroken på lederens sladderdør.
- Innrøm egne feil: Lederen har ikke ene og alene skyld i sladderen. Har du hørt lederens sladder, har du skapt grobunn for mer sladder. Fei for egen dør først.
- Sett grenser: Dersom du ikke er interessert i å høre på lederens sladder, må du heller ikke la ham eller henne fortelle. Gjør det klart at du ikke er interessert i å ta del i dette, og hold deg til dette prinsippet. Du kan gjøre dette klart ved å informere den eller dem som snakker at du ikke er interessert i å holde på slike hemmeligheter, og at du kommer til å ta det opp med den det gjelder.