Paracetamol gjør deg mindre empatisk, viser ny studie.

Foto

NTB Scanpix

Se opp for medarbeidere på smertestillende

Publisert: 12. mai 2016 kl 11.09
Oppdatert: 12. mai 2016 kl 11.09

Det kan være svært mye mindre empati på norske arbeidsplasser enn man tidligere har trodd.

Virkestoffet acetaminophen, eller paracetamol som vi kjenner det best som i Norge, er i en ny studie koblet til nedsatt evne til å leve seg inn i andres situasjon. 

I 2014 ble det, ifølge Folkehelseinstituttet, solgt om lag to pakninger, (40 tabletter) med paracetamol per person i Norge. 

En av forskerne bak studien, Baldwin Way ved Ohio State University, sier i en kommentar at man ikke vet hvorfor acetaminophen har denne effekten, men at det kan være viktig å være oppmerksom på diskusjoner man har med for eksempel familien eller kollegaer etter at man har tatt smertestillende tabletter.

Studien delte 80 studenter i to grupper. Den ene gruppen tok 1000 mg med acetaminophen, og den andre gruppen fikk et placebo. Etter at stoffene hadde begynt å virke, måtte hele gruppen lese om åtte situasjoner der noen opplevde noe smertefult. Både psykisk og fysisk smerte var inkludert i eksemplene.

Studentene skrev ned hvor mye smerte på en skala fra en til fem de mente personene i historiene opplevde. Deltagerne på acetaminophen rangerte smerten lavere enn deltagerene på placebo. 

Forskerne har også gjennomført flere andre eksperimenter for å verifisere funnene sine. Ifølge nettstedet Bigthink retter de nå oppmerksomheten sin mot Ibuprofen også kjent som Ibux.

Saken fortsetter under annonsen