Se opp for denne fallgruven ved jobbintervjuer

Publisert: 29. februar 2016 kl 09.55
Oppdatert: 29. februar 2016 kl 10.05

Jobbintervjuet er den mest brukte metoden ved ansettelser i arbeidslivet, fastslår psykolog, konsulent og rekrutteringsekspert Espen Skorstad i innlegget «Det krevende jobbintervjuet» hos psykologisk.no. I artikkelen viser han imidlertid til at forskning fra de siste tiårene peker i retning av at det typiske jobbintervjuet i seg selv er lite egnet til å predikere en jobbsøkers fremtidige prestasjoner.

At intervjuet likevel er så populært, kan ifølge psykologen henge sammen med at intervjuet har en rekke fordeler som ikke fanges like godt i andre rekrutteringsmetoder: Det bidrar til å bygge en gjensidig relasjon, man kan vurdere om organiasjon og kandidat passer sammen, man kan markedsføre organiasjonen og man kan forhandle om betingelser.

Overser stillingsbeskrivelsen

I artikkelen påpeker Skorstad flere fallgruver ved jobbintervjuet. En av dem er kontrasteffekten - som dukker opp i prosessen der man rangerer jobbsøkerne. Problemet er ifølge Skorstad ikke at kandidatene rangeres, men at mye tyder på at arbeidsgivere ofte sammenligner kandidater seg imellom, fremfor å se dem i lys av jobbananalysen.

«Ofte ender derfor intervjuerne opp med å anbefale den beste kandidaten i gruppen, uavhengig av om gruppens nivå er høyt eller lavt. Nivået i gruppen blir derfor utslagsgivende fremfor kravene til stillingen», skriver Skorstad. 

Espen Skorstad lister opp flere fallgruver i sin artikkel. En av dem er en klassiker, men kan være til ettertanke likevel: Vi har en tendens til å foretrekke kandidater som ligner på oss selv. 

Saken fortsetter under annonsen