LOs Tor-Arne Solbakken er glad for at det er enighet om at integrering er veien å gå i arbiedslivspolitikken.

Foto
Heiko Junge / NTB scanpix

Samarbeidsavtale om integrering

Publisert: 1. juni 2016 kl 09.12
Oppdatert: 1. juni 2016 kl 09.15

Det skriver LO på sine hjemmesider.

Regjeringen og arbeidslivets parter undertegnet nylig en avtale om raskere integrering av flyktninger i arbeidslivet. Avtalen ble signert under møtet i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd, og baserer seg på rapporten til en partssammensatt arbeidsgruppe.

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken forteller at arbeid er den aller viktigste nøkkelen til integrering av flyktninger i det norske samfunnet. Det er da avgjørende for LO at flyktningene integreres i det ordinære arbeidsmarkedet, og at det ikke skapes et B-arbeidsmarked preget av lave lønninger og usikre arbeidsforhold.

– I mange andre land har man forsøkt å møte integreringsutfordringen ved å skape et marked av dårlig betalte jobber med lave kvalifikasjonskrav. Det har hatt negative effekter for hele arbeidslivet, og skapt grupper av fattige arbeidstakere med flyktningbakgrunn. Vi er veldig fornøyde med at partene så entydig slår fast at dette ikke er veien å gå for Norge. Kvalifisering og kompetanseheving har vært suksessfaktoren i norsk arbeidsliv. Det skal det også være for flyktningene, sier Solbakken.

Han mener det er viktig ikke å sette ulike grupper opp mot hverandre i arbeidsmarkedspolitikken. Alle som står utenfor arbeidsmarkedet må sees i sammenheng.

– Det er ikke et spørsmål om å si ja eller nei til særbehandling, men om å ha flere tanker i hodet på én gang. Både flyktninger, EØS-innvandrere, ungdom og andre som sliter med å komme inn i arbeidsmarkedet må møtes med aktive kvalifiseringstiltak, sier LO-nestlederen.

 
Saken fortsetter under annonsen