Hva skjer hvis roboten tar over lederrollen?

Foto

Valeriy Kachaev | Dreamstime.com

Teknologi

Robotsjefen

Publisert: 13. desember 2016 kl 10.04
Oppdatert: 13. desember 2016 kl 10.06

Mange lederoppgaver, som å evaluere problemer, ta beslutninger på vegne av team, sette relevante mål og gi tilbakemeldinger, er mulige å automatisere. I visse tilfeller kan faktisk teknologien være i bedre stand til å utføre disse oppgavene enn mennesker.

I stedet for bare å bruke teknologien som et hjelpemiddel, kan en robot potensielt ta over hele lederrollen, skriver psykologiprofessor og leder Tomas Chamorro-Premusiz og psykolog Gorkan Ahmetoglu i Harvard Business Review.

Konkurrerer mot dårligere ledere

Forfatterne skriver at dårlig ledelse er en stor årsak til at ansatte blir uengasjerte i jobben sin eller slutter i jobben sin. Ofte for å starte sine egne foretak og bli sin egen sjef.

Forskning peker i retning av at rundt halvparten av alle ledere kommer til å feile i rollen sin, ofte grunnet manglende evne til å kontrollere eller «skru av» sine giftige eller mørke sider.

Kunstig intelligens burde derfor kunne ta opp kampen om lederrollene med gjennomsnittslederen, og i alle fall med lederne som er under pari, skriver Chamorro-Premusiz og Ahmetoglu.

Det er vanskelig å forutsi konsekvensene av en slik lederrobotisering, men psykologene definerer noen potensielle positive og negative utfall.

Saken fortsetter under annonsen

Den effektive roboten

Unngår krangler: En robotleder ville aldri inngått en krangel med en ansatt, da den mangler ekte følelser, som ofte er brensel for krangler. Vi kan bli så sinte vi vil på teknologi, men teknologien vil aldri gjengjelde disse følelsene.

Objektive tilbakemeldinger: En leder kan støtte seg på faktisk data, men en leder kan også støtte seg på magefølelsen. Beslutninger tatt «på intuisjon» kan være vanskelige for ansatte å forholde seg til, spesielt hvis det er beslutninger som går ut over en selv. Da kan man føle seg urettferdig behandlet. En datamaskin vil bare følge data og statistikk, og derfor gi objektive tilbakemeldinger.

Bedre beslutninger: Det finnes et informasjonsgap i dag, og mennesker har ikke sjanse til å prosessere all dataen som finnes og bruke det aktivt til å ta avgjørelser. En datamaskin greier dette. En datamaskin kan kopiere prosessen der man tar beslutninger basert på informasjon, og gjøre den mye raskere og mer effektivt.

Hjelp, lederen min er en robot

KI kan bomme: Kunstig intelligens er ikke feilfri. For eksempel kan KI gjennom media oppfatte at kvinner er underbetalte, og derfor markedsføre høyt betalte stillinger eksklusivt til menn. KI er ikke fordomsfull, men hadde et menneske gjort dette ville hen blitt karakterisert som diskriminerende.

Saken fortsetter under annonsen

En robot kan ikke gjøre alt: Innovasjon og kreativitet er et felt der teknologien fortsatt har langt igjen å gå. Roboter optimaliserer – de kobler sammen eksisterende informasjon og benytter det til å ta beslutninger. Innovasjon handler om å skape nye koblinger. En robot kan anbefale deg det billigste og beste hotellet, men ikke finne opp AirBnB.

Mennesker trenger andre mennesker: En robot har ikke følelser. Det er ikke et problem i seg selv – problemet er at roboten ikke oppfatter dine følelser. En robot vil ikke forstå at du underpresterer på grunn av sykdom eller sorg. Anerkjennelse og ros er også en mye mer positiv opplevelse å motta fra en person enn en maskin.