– Robotisering skaper også nye jobber
Hun forteller til Dagens Perspektiv at konsernet har fått en økt global konkurransekraft i forhold til andre leverandører takket være robotisering. Dette gjør at de får utvidede oppdrag, noe som igjen skaper flere arbeidsplasser.
– Debatten rundt robotisering har vært litt ensidig. Dette er en del av den naturlige utviklingen som vi må omfavne, sier Skryseth.
- Les også: Skanska: Overbevist om at roboter blir vanlig på byggeplassen
- Les også: En robot tar fem jobber
De siste månedene har Kongsberg Gruppen identifisert hvilke kompetanser som vil være viktig for fremtidens rekruttering.
– Vi vet er at det vil komme mange jobber innen programvareutvikling. Alt innen avansert dataanalyse og maskinlæringsområdet kommer også til å skape jobber, sier Skryseth.
Kompetanse på tvers av matematikk, avansert dataanalyse og programmering er, og kommer til å bli, noe av den mest ettertraktede kompetansen fremover, ifølge konserndirektøren.
– Dessverre er denne kompetansen utfordrende å finne i Norge, sier hun.
Skaper flere jobber
Kongsberg Gruppen har omfavnet den teknologiske revolusjonen som vi nå er inne i for å opprettholde sin internasjonale konkurransekraft.
– Det er viktig, spesielt i Norge, som er et høykostland, sier Skryseth.
Konsernets høyteknologiske fabrikk, Arsenalet, har vunnet flere kontrakter takket være robotiseringsgrepene.
– Nordmenn må se robotisering i et globalt perspektiv og ikke bare i et lukket, norsk perspektiv. Vi må ta de effektiviseringsgrepene vi kan for å være konkurransedyktige. Dette skaper ytterligere jobber og medfører betydelige kompetanseløft som skaper nye jobber, sier hun.
Likevel innrømmer hun at robotiseringen vil gjøre at noen jobber gradvis vil forsvinne, men det kommer også nye.
– Akkurat hva, vet vi enda ikke. Men det vi vet er at det vil komme mange jobber innen programvareutvikling. Alle roboter hadde vært helt uintelligente dersom ikke programmererne hadde laget algoritmer som bestemmer hva de skal gjøre, forklarer Skryseth.
Knapphet i Norge
Folk som kan kvalitetssikre kvaliteten på «big data» er et hett tema om dagen i teknologiverden.
– Det er en knapphet på kompetanse innen avansert dataanalyse og maskinlæringsområdet i Norge, sier konserndirektøren.
Hun spår at vi kommer til å se andre tilnærminger til digitaliseringen i fremtiden og ikke bare de lange, tyngre programmeringsprosjektene.
- Les også: – Roboter kommer inn i ledergruppen
– Vi kommer til å utføre flere mindre tester for «proof of concept» der vi gjør enkle prototyper og modeller for å analysere operasjoner for effektivisering, forklarer Skryseth.
Til dette trenger de folk som kan gjøre vurderinger rundt kvaliteten på dataen.
– Vi søker nå kandidater som har en kombinasjon av solide mattekunnskaper opp mot analyse i kombinasjon med programmeringsferdigheter.
For å finne kandidater med denne kompetansen, har Kongsberg Gruppen og andre Virksomheter måtte sett seg nødt til også å søke utenfor Norge for å komplementere og styrke det vi kan finne her.
- Les også: Roboter kan gi ansatte «evig liv»
– Vi er interesserte i en trygghet for hvor disse dataene skal behandles. Derfor er det viktig å bygge kompetanse i Norge, sier Skryseth.
Fremtidens rekruttering
De siste månedene har konsernet identifisert hvilken kompetanse som vil være viktig for fremtidens rekruttering.
Gruppen har også vært i kontakt med universiteter og høyskoler for å nå frem med budskapet.
– De universitetene i Norge som vi har vært i kontakt med er interesserte i kombinasjonen vi søker etter. Vi har budbringere i NHO og andre organer som også er viktige påvirkere, påpeker Skryseth.
Hun har sett flere positive initiativer fra læringssteder som inviterer næringslivet tettere til seg.
Handelshøyskolen BI og Universitetet på Ås og for eksempel hentet inn en rekke næringslivsledere til å være med på deres strategiprosess.
– I en slik overgangsperiode vil vi selv bygge kompetanse internt og lære opp rekruttene i det måtte mangle, understreker hun.
Digital økonomi
McKinsey sine undersøkelser viser at millioner av jobber genereres til USA på grunn av kompetansen innen dataanalyse som finnes der.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) viser at datadrevne selskaper som nyttiggjør informasjonen i strukturert form og derfor treffer mer presise avgjørelser er 6 prosent mer lønnsomme en konkurrentene sine.
– Robotisering skaper også nye jobber. Om en kan tillate seg å sammenlikne det med samlebåndsteknologien, har robotiseringen utviklingstrekk som vi naturlig nok må omfavne. Andre utenfor Norge er gjør det, sier Skryseth.
Hun mener teknologiutviklingen hele tiden vil drive denne type innovasjon for å opprettholde global konkurransekraft.
– Sverige har omfavnet den digitale økonomien, det har Norge i liten grad gjort. Bare se på mobilspillet «Candy Crush» som ble solgt for 50 milliarder kroner. Vi må erkjenne at dette er spennende områder som vi er godt kvalifiserte til å være med på, avslutter Skryseth.