Hver tredje jobbsøker frykter aldersdiskriminering.

Foto

Mick Tinbergen / CC

Seniorene

Redde for å bli diskriminert på grunn av alder

Publisert: 16. november 2016 kl 14.59
Oppdatert: 16. november 2016 kl 21.05

En undersøkelse fra ManpowerGroup viser at jobbsøkere ser på alder som et mulig karrierehinder. Ifølge seniorekspert Ragnhild Molstad i Right Management, et selskap i ManpowerGroup, er aldersdiskriminering en større utfordring for de som er jobbsøkere enn for de som er ansatt.

Molstad veileder blant annet seniorer som ønsker seg tilbake i arbeidslivet etter førtidspensjonering eller nedbemanning.

– Det blir vanligere og vanligere å bytte jobb, men det er store forskjeller mellom de som står på innsiden og utsiden av arbeidslivet. Spesielt når man er godt voksen, sier Molstad.

Dårlig læringsevne. Dårlig hukommelse. Mindre fleksible og tilpasningsdyktige. Mye sykdom. Høyt fravær. Høy lønn. Det er bare noen av fordommene som møter jobbsøkere over 55 år.

– Dessverre er det mange eksempler på aldersdiskriminering i Norge. Vi har veldig mange myter og motforestillinger knyttet til det å ansette godt voksne medarbeidere, sier Molstad.

Senioreksperten ser en tydelig todeling i arbeidsmarkedet. Seniorer på innsiden av arbeidslivet, gjør det bra. De er ofte ettertraktet på grunn av bred erfaring. Seniorer som havner på utsiden, gjerne som følge av nedbemanninger, er de som må kjempe mot alle fordommene. Disse er underrepresentert i statistikken.

– Det såre er at de ikke engang får kommet inn for å presentere seg, sier Molstad.

Saken fortsetter under annonsen

I en spørreundersøkelse fra Ipsos, svarer 98 % av seniorer i arbeidslivet at de ikke har opplevd aldersdiskriminering. Årsaken er enkel: seniorer som først får en sjanse, gjør fordommene til skamme.

– Ingen gleder seg mer til å komme på jobb enn en senior som har ønsket seg tilbake til arbeidslivet. Bedrifter som ansetter seniorer får inn en stabil, arbeidsom og arbeidsglad medarbeider, sier Molstad.

– Når du har jobbet i mange år, gjerne i ulike organisasjoner, har du gjennomgått en bråte med endringer. Du har sett mange forskjellige ledertyper, og møtt mange utfordringer. Slik erfaring gjør deg både smidig og tilpasningsdyktig, sier Molstad.

En stadig større lederutfordring

Aldersgruppen 55 til 74 år utgjør i dag 20 prosent av arbeidsstyrken. De nærmeste årene vil andelen øke. Molstad ønsker å påvirke ledere og dem som ansetter til å ta seniorressursene på alvor.

– Seniorer er en stor, stor ressurs i arbeidslivet. Arbeidsgivere har et ansvar for å se bak årstallet folk er født. Det ligger gull bak mange av dåpsattestene, sier Molstad.

Saken fortsetter under annonsen

Senioreksperten har et klart råd til arbeidsgivere som får jobbsøknader fra noen med mye erfaring: tenk på tidshorisonten til bedriften din.

– Ingen bedrifter tenker 10 år frem i ansettelsene sine. For mange bedrifter er også 5 år lenge. Ledere bør stille seg spørsmålet om denne personen kan fylle rollen i den perioden de tror de trenger vedkommende. Hvis søkeren har kompetansen bedriften ser etter, bør de få en sjanse til å presentere seg, sier Molstad.